Закон і Бізнес


Репарації від щирого серця

Німецькі громадяни готові платити компенсації колись окупованим країнам зі своїх кишень


№14 (1208) 04.04—10.04.2015
5621

Туристи з Німеччини передали меру грецького міста Нафпліон Дімітрісу Котсуросу €875. Вони уточнили, що це репарація за Другу світову війну, і якщо б вони могли, то заплатили б значно більше.


Д.Котсурос розповів, що подружжя прийшло до нього вранці 18 березня. «Вони порахували, що кожен німець повинен виплатити репарації на суму €875 за підсумками Другої світової війни», — розповів мер. Він уточнив, що передав гроші місцевій благодійній організації.

The Guardian відзначає, що Людвіг Закаро і Ніна Лаге заплатили тільки за одну людину, оскільки в них не були достатньо грошей, щоб виплатити всю, за їхніми підрахунками, суму.

На початку лютого прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас заявив, що Афіни мають «моральне право» вимагати від Берліна репарації за 4-річну окупацію. Крім того, він звинуватив Німеччину в тому, що в часи Третього рейху країна взяла в Греції велику суму в борг і це зруйнувало фінансову систему країни. А.Ципрас зажадав від Німеччини €162 млрд.

Пізніше віце-канцлер ФРН, міністр економіки та енергетики Зігмар Габріель заявив, що шанс Греції отримати компенсації дорівнює нулю, оскільки підписаний у 1990 році НДР, ФРН, СРСР, США, Францією та Великою Британією і підтриманий Грецією договір «Два плюс чотири» підвів риску під подальшими вимогами репарацій.

Договір «Два плюс чотири» юридично закріпив суверенітет Німеччини. Відповідно до нього країни-союзники в Другій світовій війні відмовлялися від своїх прав щодо Німеччини.