Закон і Бізнес


Двічі в одне крісло

Прихильність до Нечитайла зросла на 50%. Тепер він боротиметься із зазіханнями на незалежність і за зміну вивіски у ВАС


№14 (1208) 04.04—10.04.2015
МАРИНА ЗАКАБЛУК
3564

Вибори очільника Вищого адміністративного суду відбулися без запеклої конкурентної боротьби: претендент на цю посаду був один-єдиний — Олександр Нечитайло. Під час цьогорічного голосування його кандидатуру підтримало значно більше колег. У планах О.Нечитайла — відстоювання триланкової системи адмінсудів та боротьба з посяганнями на незалежність володарів мантій.


Пішов раніше

Рішення голови ВАС О.Нечитайла про складення повноважень багатьох заінтригувало. Адже він став першим серед усіх голів судів, хто ще до набрання чинності новою редакцією закону «Про судоустрій і статус суддів» «зрікся» посади. У деяких виданнях навіть з’явилась інформація про те, що О.Нечитайло залишає крісло під тиском. Одні припускали, що окремі судді ВАС, які програли на минулорічних виборах, прагнуть реваншу. Інші висували гіпотезу щодо тиску на «адміністративників» з боку владного Олімпу. Однак, як виявилося, ЗМІ здійняли галас даремно…

Нагадаємо: О.Нечитайло очолив ВАС 16 червня 2014-го. Він став першим головою установи, обраним колективом. Під час виборів не обійшлося без труднощів. 17 квітня збори володарів мантій установи не змогли обрати нове керівництво через загрозу штурму будівлі «вуличними люстраторами». 10 червня «адміністративники» все ж таки повернулися до обрання голови ВАС та його заступників. Однак ні в першому, ні в другому турі виборів кандидатам не вдалося набрати необхідної кількості голосів. І лише з 3-ї спроби ВАС отримав нового голову — О.Нечитайла, якого підтримало 45 колег. Річний термін головування О.Нечитайла мав закінчитися 16 червня цього року, але він пішов з посади на 2,5 місяця раніше.

27 березня збори суддів ВАС розглянули заяву О.Нечитайла про складення повноважень. Він пояснив, чому прийняв таке рішення: у зв’язку з набранням чинності новою редакцією закону «Про судоустрій і статус суддів».

«Планувати свою роботу як голови лише на 2 місяці недоцільно й неможливо. Тому, вважаю, неправильно триматися за посаду. Переконаний, що судді повинні отримати можливість скористатися своїм правом обрати голову суду за новим законом, тому і складаю достроково свої повноваження, — заявив «адміністративник».

Спростував він і чутки, які ширилися в медійному середовищі. «Будь-яких політичних факторів, які вплинули на моє рішення, не було», — зазначив О.Нечитайло.

Також він наголосив: якщо колектив рекомендує його як претендента на посаду голови ВАС на наступний строк, заперечувати не буде, але сам висувати свою кандидатуру не збирається.

Інтриги не було

30 березня на зборах «адміністративники» мали зробити свій вибір. На відміну від минулого року ажіотажу довкола події не було. Лишень прийшло більше журналістів, ніж зазвичай. Було й кілька «люстраторів», які навіть не дочекалися результатів виборів, пояснивши це «відсутністю інтриги». А напередодні виборів у соцмережах активісти-«очисники» попередили: вони стежать за обранням голови ВАС, у разі чого — готові «зупинити свавілля».

О.Нечитайло дотримав слова — не висував своєї кандидатури. Пропозиція надійшла від колег. Охочих отримати «адмінскіпетр» більше не було. Отже, сподівання борців за очищення влади не виправдалися: ніхто не домагався реваншу, нікого не направили на цю посаду згори.

До виборів експерти висловлювали думки, що суддя ВАС Микола Кобилянський може скористатися шансом і очолити суд. Адже відповідно до законодавчих змін Рада суддів адмінсудів, керівником якої він був, ліквідована. Інші ж були впевнені, що він не піде на це: минулого року громадські активісти вимагали, аби володар мантії зняв свою кандидатуру з виборчих перегонів.

Серед можливих претендентів на крісло керівника у ВАС експерти бачили і М.Смоковича, який частіше з’являвся на публіці, ніж О.Нечитайло. Очевидно, тому вистачає роботи на посаді як заступника голови установи, так і секретаря пленуму.

Проте очікування експертів не виправдалися. Напевно, в сьогоднішні складні часи ніхто не захотів звалювати на свої плечі тягар відповідальності не тільки за колектив ВАС, а й за всю систему.

Зберегти те, що є

«У непростий час ми разом з вами доклали чимало зусиль, аби відстояти систему адмінсудів, захистити суддів від зазіхань. Зробили все, щоб не заблукати у вирі подій, які відбуваються в країні. Посада голови не має значення, якщо не підкріплюється командною роботою або не підтримується тими, заради кого ця робота проводиться. Чекаю від вас дороговказу. Якщо підтримаєте мою кандидатуру, то готовий працювати далі», — «агітував» колег О.Нечитайло.

Його підтримав М.Смокович: «З Олександром Миколайовичем комфортно працювати, він дослуховується до всіх, дає можливість працювати, утисків з його боку не було. Він постійно піклується про розвиток адмін’юстиції, про благополуччя системи адмінсудів. У нього багато планів. Якщо ми оберемо його головою, дамо можливість реалізувати ці плани, це буде на користь не тільки нам, а й усьому народу».

Суддя ВАС Михайло Цуркан розповів, що майже за рік на керівній посаді в О.Нечитайла не було провальних кроків. Він побажав йому не тільки успіхів, а й непохитності. «Нас чекають складні часи», — зазначив М.Цуркан. За його словами, можливо, виникатимуть проблеми із застосуванням нової редакції закону «Про судоустрій і статус суддів». Також попереду — розгляд справ за позовами «люстрованих» осіб.

Окрім цього, «адміністративник» запевнив присутніх: не потрібно в обранні голови ВАС шукати підводні камені. «Поширювалося багато думок, що затіваються якісь ігрища, що є бажання зайняти посаду голови суду на невизначені строки. Наголошую: нічого такого, що суперечило б чинному закону, який визначає порядок обрання на посаду голови, немає», — переконував М.Цуркан.

А от суддя ВАС Любов Гончар побажала, щоб новий голова установи приділяв більше уваги збереженню юрисдикції та в цьому контексті спів­працював з Верховним Судом.

Плани на 2 роки

«Дякую за довіру, яку мені висловили. Я виправдаю її своєю працею. Обіцяю ніколи не зраджувати ваші сподівання та все робити по совісті», — такими були слова О.Нечитайла після оголошення результатів виборів. Його підтримало 69 колег, двоє було «проти». Вочевидь, прихильників у законника стало більше, ніж минулого року. Дехто дотримується думки: такий результат — наслідок відсутності конкурентів. Хоча в суддів було право висловитися проти обрання О.Нечитайла на керівну посаду. Але ним скористалося тільки двоє.

Основним завданням новий-старий очільник ВАС уважає роботу над відокремленням адмін’юрисдикції від загальної. «На хвилі конституційної реформи ми повинні довести суспільству необхідність існування в Україні окремої системи адмінсудів, самостійної та незалежної від інших судів», — наголосив О.Нечитайло. На його думку, 4-ланкову систему адмінсудів необхідно замінити 3-ланковою на чолі з Верхов­ним адмінсудом (ним має стати ВАС).

Також очільник установи пообіцяв не залишити поза увагою питання незалежності володарів мантій. На його думку, всі, хто порушує гарантії суддівської незалежності, мають відповідати за це.

За його словами, потрібно, щоб не тільки служителі Феміди відповідали за свої рішення, вчинки, а й представники законодавчої та виконавчої гілок влади. Адже, наприклад, згідно із законом «Про відновлення довіри до судової влади в Україні» володарі мантій, які ухвалили рішення з порушеннями Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, констатованими Європейським судом з прав людини, мають відповісти за свої гріхи. «Але чомусь ніхто не відповідає за те, що рішення того ж Євросуду не виконуються», — зазначив О.Нечитайло.

На виконання обіцянок та реалізацію планів у нового очільника є принаймні 2 роки. Хоча фахівці сумніваються, що в нинішніх політичних умовах О.Нечитайлу вдасться побудувати систему адмінсудів за європейським зразком: перейменувати Вищий адмінсуд у Верховний та відокремити адмінсуди від загальних. Адже сьогодні під загрозою ліквідації опинилася вся система адмінсудів. А владний Олімп трактує євростандарти на свій лад. Не виключено, що реформатори знайдуть країни Старого світу, де адмін’юстиція не виправдала свого існування.

На думку експертів, ці 2 роки будуть важкими не тільки для адмін’юстиції, а й для всієї судової влади. Тому головне — вистояти в протистоянні з охочими паплюжити Феміду.