Закон і Бізнес


ВККС не впорається


№14 (1208) 04.04—10.04.2015
КСЕНІЯ МАГНУШЕВСЬКА
3422

Експерти Венеціанської комісії застерігають: положення нової редакції закону «Про судоустрій і статус суддів» можуть загальмувати роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Їй просто може не вистачити часу на проведення кваліфікаційного оцінювання як нинішніх, так і майбутніх володарів мантій. А для очищення системи «венеціанці» рекомендують проводити «індивідуалізовані» іспити.


Наприкінці березня Європейська комісія «За демократію через право» дала висновок щодо новел закону «Про судоустрій і статус суддів». На її думку, «найбільш серйозні проблеми, що стосуються незалежності судової влади в Україні, кореняться в конституційних положеннях», а не в проаналізованому акті. Тому вкотре «венеціанці» порадили: для проведення ефективної судової реформи, яка відповідатиме європейським стандартам, необхідно внести зміни до Основного Закону.

Також експерти детально зупинилися на небезпеках, які таїть у собі нова редакція акта. Так, відповідно до новел усі володарі мантій повинні пройти так звану переатестацію — первинний кваліфікаційний іспит.

«У багатьох системах деякі із суддів мають справу тільки з вузьким діапазоном справ, у яких вони повинні мати дуже глибокі знання. Тому, якщо буде необхідно провести письмові іспити для суддів … вони мають бути дуже цільовими, а в деяких випадках — навіть індивідуалізованими», — йдеться у висновку.

У ВК застерігають: не можна екзаменувати суддю без урахування його спеціалізації. Адже, очевидно, що законник, який протягом 10 років розглядав податкові спори, матиме складнощі з правильним написанням, наприклад, вироку. А це може стати підставою для його звільнення.

«Краще, щоб оцінювання… зосереджувалося на послужному списку окремого судді, а не мало форму письмового іспиту», — радять «венеціанці».

До речі, що стосується звільнення у зв’язку з непроходженням переатестації, то експерти комісії вказують на таке. Відповідно до закону, якщо суддя не впорається з повторним кваліфоцінюванням (після невдачі під час складення першого іспиту та проходження перепідготовки в Національній школі суддів), його зможуть звільнити за порушення присяги.

«Однак неспроможність судді скласти повторний кваліфікаційний іспит не згадується серед підстав для притягнення до відповідальності за «порушення присяги», що може призвести до плутанини», — зазначається у висновку. Тобто не виключено, що судді оскаржуватимуть своє звільнення із цих підстав.

Також ВК попередила: є небезпека, що ВККС не зможе провести «всі ці іспити, співбесіди та огляд досьє суддів у рамках передбачених строків». Адже, крім проведення кваліфоцінювання, постійно діючий орган виконує багато інших функцій. Нині в складі ВККС — лише 9 членів. Має прийти ще 5 осіб, але коли це буде — невідомо. Та й для 14 «кваліфікаційників» ноша проведення переатестації може виявитися непідйомною.