Закон і Бізнес


Небезпечне виконання

Рішення ЄСПЛ послаблюють боротьбу з тероризмом


№14 (1208) 04.04—10.04.2015
3088

Британські суди надмірно готові до виконання рішень Європейського суду з прав людини, замість того щоб просто брати їх до уваги. А це серйозно послаблює боротьбу держави з тероризмом.


Про це йдеться у звіті британського інституту досліджень громадянського суспільства Civitas. Також указується, що британські суди враховують рішення ЕСПЛ через їх політкоректність. Судді цієї країни застосовують страсбурзьке законодавство стосовно захисту прав людини у сфері національної безпеки, зокрема в питаннях депортації підозрюваних у тероризмі й винесення розпоряджень про заходи обмеження волі.

Як повідомляє газета Daily Mail, обурення викликає низка випадків, коли злочинці уникнули депортації, пославшись на Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод і стверджуючи, що видворення з країни порушить їхнє право на сімейне життя.

На думку Civitas, британські суди за допомогою застосування й тлумачення європейського законодавства втручаються у сферу політичних рішень, які приймає парламент країни, що є «запереченням демократії». Civitas також закликав до перегляду британського закону про захист прав людини для запобігання подальшому захопленню повноважень британськими судами, що зазіхають на ті сфери, які повинні залишатися під владою уряду та парламенту.

Минулого року генпрокурор і очільник Мін’юсту Кріс Грейлінг заявив, серед іншого, що якщо перемогу на виборах отримають консерватори, британський закон про права людини буде скасований. Цей акт консерватори мають намір замінити «Британським біллем про права та обов’язки», і рішення європейських суддів не враховуватимуться в разі незгоди з ними британської влади.

К.Грейлінг також заявив, що у випадку заперечень з боку Страсбурга Велика Британія вийде з-під юрисдикції ЄСПЛ.