Закон і Бізнес


Ошукана довіра

Прем’єра здав колишній американський спонсор


№14 (1208) 04.04—10.04.2015
2754

Окружний суд Єрусалима визнав колишнього прем’єр-міністра Ізраїлю Ехуда Ольмерта винним у шахрайстві й зловживанні суспільною довірою, переглянувши виправдувальний вирок 3-річної давнини в одній з корупційних справ проти нього. Як з’ясувалося, Е.Ольмерт отримував хабарі від американського бізнесмена Моріса Таланського.


Вирок Е.Ольмерту оголосять 5 травня. У 2012 р. колишнього очільника ізраїльського уряду виправдали у цій справі, проте рішення було змінене у зв’язку з тим, що суд отримав «неспростовні докази обману суспільної довіри», повідомляє агентство Франс Пресс. Підставою для цього стали свідчення голови канцелярії Е.Ольмерта Шули Закен, котра надала суду аудіозаписи переговорів екс-прем’єра, які свідчать про те, що він брав хабарі.

«Справа Таланського», або як її ще називають «справа про конверти з грошима», була відкрита в 2007 р. За версією слідства, наприкінці 1990-х — початку 2000-х Е.Ольмерт, котрий займав посаду мера Єрусалима і міністра промисловості та торгівлі, отримував великі суми від американського бізнесмена М. (Моше) Таланського в обмін на просування його інтересів.

Комерсант стверджував, що десятки тисяч доларів, які він передавав Е.Ольмерту (загалом той отримав $600000), ішли не тільки на політичну діяльність, а й на особисті потреби: проживання у фешенебельних готелях, трансатлантичні перельоти першим класом, сімейний відпочинок в Італії. На тлі цих звинувачень політика усунули з посади прем’єра, але суд не знайшов необхідних доказів, щоб визнати його винним.

Одночасно Е.Ольмерта виправдали у справі турагентства «Ришонтурс» через недостатність доказів (його підозрювали в поданні неправдивих рахунків до різних установ і держорганів з проханням відшкодувати витрати на відрядження, попри те що вони вже покриті).

Тим часом 31 березня 2014 р. екс-прем’єра визнали винним у іншій справі про корупцію, його засудили до 6 років в’язниці. Було доведено, що він отримував хабарі під час будівництва в Єрусалимі житлового комплексу Holyland (у період з 1994 до 2007 рр.). Разом з ним винними визнали ще 9 чоловік, зокрема його колишнього радника Ш.Закен і колишнього мера Єрусалима Урі Луполянського.

Крім того, у вересні 2012 р. колишній прем’єр отримав умовний строк за те, що в 2003—2005 рр. чинив тиск на державний фонд інвестицій, домагаючись субсидій і пільг для знайомих бізнесменів.