Закон і Бізнес


Знижка на культуру

Творчі спілки отримають дешевшу «комуналку»


Законотворчість, №48 (983) 27.11—03.12.2010
2792

Звільнити заклади культури і творчі спілки від сплати земельного податку та дозволити отримувати знижки на комунальні послуги пропонують у Верховній Раді. На думку нар¬депів, покращення фінансового стану цих органів має вплинути на стан культури.


Стаття 23 Конституції гарантує право кожної людини на вільний та всебічний розвиток своєї особистості. На думку народних депутатів Василя Деревляного та Івана Деньковича, важливу роль у реа¬лізації цього конституційного права громадян відіграють заклади культури та творчі спілки, основними напрямами діяльності яких є розвиток національної культури, створення умов для творчої праці, виховання творчої молоді.
Однак на сьогодні за¬клади культури і творчі спілки, враховуючи неприбутковий характер їхньої діяльності, фактично позбавлені можливості реалізовувати такі завдання. Нардепи наголошують, що ця ситуація зумовлена недосконалим механізмом надання державних гарантій діяльності творчих спілок, передбачених у законі «Про професійних творчих працівників та творчі спілки».
Також необхідність прийняття законопроекту зумовлена, з одного боку, недостатнім фінансуванням зазначеної сфери, а з другого — неприбутковим статусом творчих спілок, які у зв’язку із цим не спроможні повною мірою самостійно фінансувати свою діяль¬ність. Полегшити життя останнім пропонується завдяки проекту «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності закладів культури та творчих спілок» (№7389).
Ним уносяться зміни до закону «Про плату за землю», відповідно до яких творчі спілки звільняються від сплати земельного податку, завдяки чому опиняються на рівні з благодійними та релігійними організаціями.
Також пропонується внести зміни до закону «Про професійних творчих працівників та творчі спілки» й надати повноваження органам держвлади та місцевого самоврядування щодо надання окремих пільг творчим спілкам України. Зокрема, пільги з оплати за спожиту електричну енергію та комунальні послуги.