Закон і Бізнес


Енергетична безпека


№14 (1208) 04.04—10.04.2015
2839

Обмежити продаж енергетичних напоїв готуються народні обранці. Відповідно до підготовленого ними проекту купувати такі напої не зможуть підлітки, а енергетики з алкоголем взагалі зникнуть з продажу.


Відповідні обмеження містяться в проекті «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження заходів, направлених на зменшення споживання енергетичних напоїв» (№2470), який підготувала група нардепів із різних фракцій парламентської більшості.

Як наголошують народні обранці, вплив речовин, які містяться в енергетичних напоях, недосліджений як слід, а наприклад, таурину й глюкуронолактону в «порції» енергетика в 500 разів більше від денної норми. До того ж, мобілізуючи сили організму, такі напої згодом призводять до виснаження людини, а в деяких країнах, підкреслюють парламентарі, зафіксовані летальні випадки через вживання енергетиків з алкоголем.

Тому проектом пропонується заборонити продаж енергетичних напоїв особам, котрі не досягли 18-річного віку. До того ж на пляшках з такими напоями міститимуться попередження про можливу шкоду для організму. Крім цього, передбачається повна заборона енергетичних напоїв, вміст спирту в яких перевищує 0,5%. Ще одне обмеження стосується реклами енергетиків. Передбачається, що вона транслюватиметься на телебаченні лише з 23:00 і до 8:00.