Закон і Бізнес


Розплата за недбалість

ВККС закликає володарів мантій до пильності


№36 (1075) 08.09—14.09.2012
3222

На засіданні вкотре прозвучало побажання до суддів уважно ставитися до роботи та скрупульозно читати кодекси й закони. При цьому зважати, що від рішень представників Феміди залежить чиясь доля, яку можна зламати помилками. А їх вистачає.


Говорячи про відповідальність, варто почати із явки суддів на засідання з розгляду дисциплінарних справ. Із 4 оголошених доган 3 їх оголосили заочно. Друге ігнорування суддями виклику ВККС дало підстави розглядати їхні дисциплінарні справи без присутності, а вивчивши матеріали — оголосити догани. Для суддівської практики неприпустимі незаконні ув’язнення, надмірне затягування розгляду справ та недбалість.

За останнє постраждав суддя Цен­трального районного суду м.Сім­фе­рополя Автономної Республіки Крим Валерій Малухін. Наплутав зі строками, та і винесене рішення назвав таким, що «не підлягає оскарженню», хоча підстав і повноважень для того не мав. «Ви ж цим рішенням обмежили доступ людей до суду!», — зауважив член ВККС Анатолій Марцинкевич. «У ваших діях є елементи недбалості, тож вам оголошена догана», — пояснив заступник голови ВККС Микола Пінчук.

За свої дії отримала догану і суддя Комсомольського районного суду м.Херсона Світлана Майдан. На неї до ВККС надійшла скарга прокурора Херсонської області Костянтина Свіденка. З матеріалами справи судді членів ВККС знайомив А.Марцинкевич. «Так прямо і кажіть — людина незаконно відсиділа 6 днів. Посадили й забули!», — вставила в доповідь Ніна Фадєєва. «Виходить так», — у відповідь. За позбавлення волі людини на строк майже тиждень судді оголосили догану заочно, бо вона не змогла приїхати на засідання. Вдруге.

Відносно строків розгляду справ мали питання члени ВККС і до судді Балаклавського районного суду м.Севастополя Тамари Курнякової. Щодо неї на засіданні розглядали відразу два дисциплінарні провадження — за заявою прокурора міста Севастополя — державного радника юстиції 3 класу Віталія Білоуса та за окремою ухвалою Апеляційного суду м.Севастополя. Останню справу відклали до з’ясування окремих фактів. А щодо першої члени ВККС мали зауваження. Найбільше — щодо порушення строків розгляду, що Т.Курнякова пояснила надмірною завантаженістю. Здивувала членів комісії кількість справ, призначених до розгляду в один день. «Коли суддя призначає до слухання 8—9 справ, це говорить про його неорганізованість», — зауважив А.Марцинкевич. Проте Т.Курнякова з суддівським стажем 13 років переконана, що дивуватися такій цифрі немає підстав, бо ж для неї така робота абсолютно посильна. Таким чином, одна із дисциплінарних справ щодо судді припинена.

Чи не на кожному подібному засіданні «кваліфакаційники» звертають увагу суддів на відповідальне ставлення до роботи, закликають бути уважними. Та попри застереження, до комісії надходять чергові скарги на дії володарів мантій. І на цьому засіданні за результатами вивчення отриманих матеріалів члени ВККС прийняли рішення відкрити дисциплінарні провадження щодо 19 суддів.