Закон і Бізнес


Позиція автора


№13 (1207) 28.03—03.04.2015
2946

Чітко визначити, кому та в яких випадках мають належати авторські права, якщо твір створено на замовлення, планують нардепи. Наразі ж законодавство створює правову колізію.


Група народних депутатів підготувала проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо авторського права та суміжних прав» (№2447). Як пояснюють необхідність унесення змін народні обранці, нині маємо проблеми з регулюванням питань виникнення та передання виключних майнових прав на об’єкти права інтелектуальної власності, створені за умов виконання трудового договору, на замовлення або при виконанні робіт за договором. Це значно ускладнює здійснення таких прав.

Особливо гостро проблема постає, коли твір створюється багатьма співавторами під час безперервного процесу виробництва, наприклад у випадках написання комп’ютерних програм, розроблення веб-сайтів, виробництва фільмів тощо.

Автори документа пропонують установити, що виключне майнове право на службовий твір і твір, який з’явився на світ на замовлення, належить роботодавцю (замовнику) з моменту його створення, якщо іншого не передбачено договором між автором та роботодавцем. До того ж особисті немайнові права, крім права на визнання автором твору, можуть належати роботодавцю (замовнику), якщо це передбачено трудовим договором чи контрактом.