Закон і Бізнес


Будда не п’є!

Бар у Бірмі закрили через антирелігійну рекламу у Фейсбуку


№13 (1207) 28.03—03.04.2015
3171

Суд у М’янмі (Бірмі) засудив новозеландця — керівника бару — та двох його місцевих колег до 2,5 року тюрми та примусових робіт за образу релігійних почуттів. Вони намагалися прорекламувати шинок, розмістивши на сторінці бару у Фейсбуку психоделічне зображення Будди в навушниках.


Усі троє, як повідомляє Reuters, не визнали себе винними. Правозахисники засудили вирок, назвавши його порушенням права на вираження думки, та закликали звільнити засуджених.

На слуханнях у грудні новозеландець Філ Блеквуд повідомив, що зображення Будди в рекламі нічних вечірок з недорогими коктейлями у Фейсбуку видалили й розмістили там вибачення. За його словами, це було зроблено після того, як він усвідомив, що картинка поширюється по соцмережі й викликає обурення користувачів. Проте суддя вирішив, що чоловік навмисно образив релігійні почуття буддистів, яких у країні більшість, передає агентство Франс Пресс.

Бар в м.Янгон був закритий невдовзі після того, як із приводу зображення розгорівся скандал.

У М’янмі, де донедавна правили військові, у 2010 році почався рух до демократичних змін — там пройшли перші за 20 років парламентські вибори. Уряд вирішив зняти обмеження на свободу слова та зборів. Проте реформи супроводжувалися зростанням буддійського екстремізму, спрямованого в основному проти мусульман, котрі становлять приблизно 5% від 50-мільйонного населення країни. З 2012 року через насильство на релігійному грунті загинуло щонайменше 240 чоловік, більшість із них були мусульмани.