Закон і Бізнес


Перфекціоністи в депресії

Чому американські юристи схильні до алкоголізму, вживання наркотиків і суїциду?


№13 (1207) 28.03—03.04.2015
ІРИНА КОНДРАТЬЄВА, право.ру
3866

Дослідження показують, що юристи більш схильні зловживати спиртним, ніж середньостатистичний американець. Ласі вони і до препаратів, зокрема заборонених. Як наслідок — психологічні труднощі, які можуть призвести і до самогубства. З’ясувалося, що проблеми починаються ще на юрфаку.


Алкоголізм зі стажем

Близько 18% практикуючих юристів зі стажем роботи від 2 до 20 років мають проблеми з алкоголем, ідеться в опублікованому недавно дослідженні американського журналу International Journal of Law and Psychiatry. Для порівняння, серед решти населення США цей показник значно нижчий — 10%. Серед тих, хто практикує понад 25 років, алкоголіків ще більше — 25%. При цьому найвищий ризик розвинення алкоголізму у фахівців віком 40—55 років.

Хоча основною проблемою був і залишається алкоголь, за останнє десятиліття в США суттєво зросла кількість людей, в яких є залежність від медичних препаратів, — переважно антидепресантів. За словами керівника фонду допомоги юристам Hazelden Betty Ford Foundation Патріка Крілла, проблема досягла масштабів епідемії й безглуздо припускати, що юристи, професія яких перебуває в групі ризику, коли мова заходить про залежність, залишилися осторонь.

Крім того, в юридичному середовищі США намітилася ще одна тривожна тенденція — суїцид. За даними Центру контролю й запобігання захворюванням юристи займають четвертий рядок у списку професій, представники яких найчастіше зводять рахунки з життям. Випереджають їх стоматологи, фармацевти й лікарі-терапевти.

Також юристи потерпають від депресії. Ця недуга в представників юридичного середовища зустрічається в 3,6 раза частіше, ніж у цілому серед американців.

Як все починається

Вважається, що проблеми юриста можуть виникнути задовго до того, як він починає юридичну практику. За словами судді Роберта Чайлдерза з Теннессі, котрий з 1999 року працював у Комісії з надання допомоги юристам, зловживання наркотиками й психічні розлади з’являються ще в період навчання.

У перший день навчання на юридичному факультеті, свідчать дослідження, середньостатистичний студент «нормальний», якщо говорити про рівень щастя, психічного здоров’я й благополуччя. Зміни починаються через півроку. До цього моменту багато хто виявляє явні ознаки психічних проблем: депресію, підвищений рівень тривожності, агресію або навіть параною. До кінця першого року навчання від депресії страждають вже 40% студентів, і в багатьох симптоми зберігаються, розповів американський суддя.

Чому так

Схоже, в житті юристів, у тому числі й студентів юрфаків, з’являється досить багато чинників, здатних спровокувати серйозні проблеми. Одна з причин розвитку залежності й появи психічних порушень пов’язана з рисами характеру тих, хто обирає юридичну кар’єру, — перфекціонізмом і прагненнями до перемоги будь-якою ціною.

Згодом саме перфекціонізм, як відзначив П.Крілл, заважає юристові визнати факт наявності в нього труднощів. «Ви повинні розв’язувати проблеми, як супермен. У вас самих проблем не повинно бути», — зауважив засновник американського співтовариства «Юристи, які страждають від депресії» Ден Лукашик.

Відомий у США юридичний блогер Стів Ейнджел уважає, що професія юриста приваблює трудоголиків, а через велике навантаження й починаються стрес, депресія й супутні проблеми. Крім того, в процесі навчання в студентів міняється мотивація: якщо спочатку вони хочуть допомагати людям або просто цікавляться правом, то з часом акценти зміщуються на можливості, які дає успішна кар’єра.

«Певною мірою юридична професія стала більше схожа на бізнес, ніж на ремесло, — говорить суддя Р.Чайлдерз. — Багато хто робить вчинки, що йдуть врозріз з етикою і мораллю. Коли почуття провини та сорому накопичуються, юристи намагаються заглушити їх алкоголем або наркотиками».

Чому юристи мовчать

Небажання зізнатися в наявності проблеми може бути пов’язане не тільки з перфекціонізмом, а й зі страхом зашкодити власній репутації. Так, досвідчені фахівці побоюються позбутися довіри клієнтів і колег або втрати ліцензії.

Ускладнює справу й те, що професійному юридичному середовищу властива емоційна ізоляція, завищені вимоги, стресові ситуації та ігнорування необхідності якогось балансу в житті фахівця, відзначив П.Крілл. «Більшість юристів пишаються своєю здатністю працювати в подібних жорстких умовах. Вони не хочуть дати іншим зрозуміти, що не можуть упоратися із ситуацією», — говорить він.

Проте замовчування проблеми може привести до сумних наслідків. Як наголошується в матеріалах Американської адвокатської палати, юристів з проблемами частіше за інших можуть піймати на привласненні коштів клієнтів. Зазвичай гроші юристи беруть тоді, коли починаються фінансові труднощі, і щиро розраховують повернути все вкрадене.

Дослідження, проведені в США та Канаді, свідчать, що близько 60% дисциплінарних справ про недобросовісну практику, а також 90% випадків серйозних дисциплінарних порушень з боку юристів так чи інакше пов’язані з алкоголізмом.

Як бути

П.Крілл рекомендує юристам, котрі зіткнулися із залежністю або психологічними проблемами, не мовчати, а звернутися по допомогу. Також він радить не залишатися байдужими, якщо неприємності спіткали колег або підлеглих.

Тим, хто вирішить відверто поговорити з колегою й допомогти йому подолати труднощі, він рекомендує заздалегідь ознайомитися з питанням, прочитавши кілька статей про природу залежності. «Все, що потрібно зробити, — це зробити хоча б щось, а не відвертатися», — зауважив П.Крілл.