Закон і Бізнес


В умовах контролю


№13 (1207) 28.03—03.04.2015
3237

Розглядаючи скарги на нотаріусів, які допускають порушення у своїй професійній діяльності, судді Вінниччини переважно підтримують скаржників.


У Тульчинському районному суді Вінницької області узагальнили практику розгляду справ, у яких позивачі оскаржують нотаріальні дії або відмову в їх учиненні. За період, що аналізується, судом розглянуто 2 цивільні справи цієї категорії. Слухання відбулись у строк до 3 місяців. Постановлено 2 рішення, які в апеляційному та касаційному порядку не оскаржувалися.

Статистичні дані й аналіз вивчених справ свідчить про те, що вони вирішувалися правильно, права осіб, які зверталися до суду по захист порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів, судом захищені, а ухвалені рішення законні.

У першій справі до суду звернулась Особа 1 з позовною заявою до Тульчинської нотаріальної контори Вінницької області про усунення порушень права щодо зняття заборони, накладеної 27.03.85 і зареєстрованої 13.07.2007 на ім’я позивачки. За наслідками розгляду справи постановлено рішення про задоволення позовних вимог — дії про відмову нотаріальної контори в знятті заборони визнано неправомірною та зобов’язано вилучити вказану заборону з Єдиного реєстру заборон відчуження нерухомого майна.

У другій справі до суду звернулась Особа 2 з позовною заявою до держаного нотаріуса Тульчинської нотаріальної контори Вінницької області про зобов’язання вчинити нотаріальні дії щодо видачі свідоцтва про право на спадщину на житловий будинок.

За наслідками розгляду справи постановлено рішення про задоволення позовних вимог — нотаріуса зобов’язано вчинити зазначені нотаріальні дії.