Закон і Бізнес


Захист від посягань


№12 (1206) 21.03—27.03.2015
3542

Рада суддів України звернеться до міжнародних правозахисних організацій по допомогу в забезпеченні права на справедливий суд в Україні. Таке рішення було прийнято РСУ щодо звернення ВАС, ОАСК та Печерського райсуду Києва, текст якого друкує "Закон і Бізнес".


Рада суддів України

Рішення

12 березня 2015 року      м.Київ      №23

Щодо звернення Вищого адміністративного суду України, Окружного адміністративного суду м.Києва та Печерського районного суду м.Києва

Заслухавши та обговоривши інформацію членів РСУ Новікова М.М., Чорної В.В., Присяжнюка О.Б., суддів Вовка П.В., Первушиної О.С., Царевич О.І. щодо звернення Окружного адміністративного суду м.Києва стосовно проведення 16—17 лютого 2015 року в приміщенні Окружного адміністративного суду м.Києва обшуку працівниками органів досудового розслідування, звернення суддів Печерського районного суду м.Києва про порушення гарантій незалежності суду, відповідно до стст.113, 127 закону «Про судоустрій і статус суддів», Положення про Раду суддів України, затвердженого рішенням позачергового Х з’їзду суддів 16.09.2010 (з наступними змінами, затвердженими позачерговим ХІІ з’їздом суддів), Рада суддів

ВИРІШИЛА:

1. Враховуючи обставини, викладені у зверненнях Окружного адміністративного суду м.Києва та суддів Печерського районного суду м.Києва щодо методів проведення слідчих дій, вважати, що в діях працівників правоохоронних органів мають місце ознаки посягання на незалежність органів судової влади.

2. Звернути увагу Президента, Генерального прокурора, що, незважаючи на неодноразові рішення та звернення РСУ щодо забезпечення гарантій незалежності суддів, продов­жуються дії, які посягають на незалежність органів судової влади та тим самим унеможливлюють забезпечення права громадян на справедливий суд.

3. Доручити голові РСУ Сімоненко В.М. звернутись до міжнародних правозахисних організацій — Ради Європи, Парламентської асамблеї Ради Європи, Європейської комісії «За демократію через право», Європейської комісії з ефективності правосуддя щодо порушення гарантій незалежності суддів в Україні.

4. Звернутися до Генерального прокурора стосовно надання інформації:

— про розгляд заяви голови Окружного адміністративного суду м.Києва Вовка П.В. щодо правової оцінки дій співробітників органів досудового розслідування при проведенні обшуку 16—17.02.2015 в приміщенні, Окружного адміністративного суду м.Києва в кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань №42015100000000098 від 31.01.2015;

— про притягнення до відповідальності інших посадових осіб (окрім суддів), за складання матеріалів, підтримання подання прокурорів відносно учасників акцій у грудні 2013—2014 рр. та за наслідками розгляду яких наразі відносно суддів розглядаються матеріали про притягнення до кримінальної відповідальності.

5. Звернутися до голови Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ з проханням терміново розглянути питання стосовно скликання пленуму для надання рекомендацій щодо застосування стст.375, 376 Кримінального кодексу, а також застосування кримінального процесуального законодавства на стадії досудового розслідування в кримінальних справах.

6. Звернути увагу Генерального прокурора на необхідність забезпечення всіма прокурорами поваги до незалежності суддів, що передбачає заборону публічного висловлювання сумнівів щодо прав осудності судових рішень поза межами процедури їх оскарження у порядку, передбаченому процесуальним законом.

7. Доручити комітетам забезпечення гарантій незалежності суддів, з питань правового захисту суддів, адміністрування та організаційного забезпечення діяльності суду Ради суддів розробити проект закону про внесення змін до стст.375, 376 КК (щодо уточнення об’єктивної сторони складу злочину) та Кримінального процесуального кодексу, а також Методичні рекомендації щодо дій суддів і працівників апарату суду при проведенні у приміщеннях судів слідчих дій у кримінальному провадженні (проведення обшуку, огляду, виїмки тощо).

Голова В.СІМОНЕНКО