Закон і Бізнес


Покрова державного значення

День заснування УПА пропонують зробити вихідним


Законотворчість, №48 (983) 27.11—03.12.2010
3411

Нещодавно наш тижневик писав про пропозицію кому¬ністів визнати державним святом день жовтневого перевороту, а для рівноваги перетворити на робочий день 2 травня. Так само зменшити кіль¬кість вихідних у травні пропонують у БЮТ, натомість святкувати Покрову Пресвятої Богородиці.


Проектом закону «Про внесення змін до статті 73 Кодексу законів про працю України» (№7357) передбачається встановити святковий день 14 жовтня — день Покрови Пресвятої Богородиці та День українського війська. Ініціатор змін Володимир Яворівський пояснює, що це зумовлено важливими і визначальними подіями української історії.
«Пресвяту Богородицю благоговійно шанувало українське козацтво. З початку своєї історії козаки віддали себе під опіку Покрови Пресвятої Богородиці, вважаючи Її своєю заступницею і покровителькою. Церква на Січі завжди була Покровською, а образ Богородиці вінчав козацькі хоругви та штандарти», — зробив історичний екскурс В.Яворівський у пояснювальній записці до проекту.
Крім цього, зазначає нар¬деп, Українська повстанська армія за офіційну дату свого створення взяла 14 жовтня, аби «віддатися волі Божій та заступництву Діви Марії, підкреслити спадковість поколінь воїнів, що ревно боролися за Україну».
На думку В.Яворівського, доцільно вилучити 2 травня з переліку свят, оскільки День міжнародної солідарності трудящих у переважній більшості країн Європи та республік колишнього Радянського Союзу святкують один день або не відзначають узагалі. В Україні ж його святкують два дні. Таким чином, на думку нардепа, буде впорядковано календар державних свят.
На жаль, В.Яворівський не звернув уваги на досить очевидні недоліки змін. З одного боку, для багатьох наших співгромадян Покрова асоціюється із заснуванням УПА і маршем її ветеранів вулицями столиці. Відповідно, і свято сприйматиметься як день повстанської армії. Про те, що значна частина українців ставляться до її діяльності негативно, нагадувати не варто.
Крім того, абсолютна більшість українців обож¬нюють травневі вихідні, які фактично стали маленькою відпусткою. Що ж робити у вихідний день холодної осені, не зрозуміло. Тому навряд чи можна очікувати на підтримку проекту Верховною Радою.