Закон і Бізнес


Якісний аналіз

У місцевих та апеляційних загальних судах роботи значно поменшало. У касаційній інстанції навантаження, навпаки, зросло


Засідання розпочалося з доповіді голови ВСС Л.Фесенка

№36 (1075) 08.09—14.09.2012
3543

Проаналізовано роботу загальних судів у I півріччі 2012 року. За вказаний період місцеві загальні суди розглянули понад 2,5 млн справ та матеріалів, що майже на 2 млн менше, ніж у I півріччі 2011 року. Така тенденція зумовлена зменшенням надходження справ, що розглядаються в порядку адміністративного судочинства. У свою чергу в провадженні апеляційних судів було 190 тис. позовів, що на 38% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Касаційний суд розглянув 47 тис. скарг, справ та заяв.


30 серпня в приміщенні Апеляційного суду Автономної Республіки Крим відбулося засідання голів апеляційних судів областей, мм.Києва та Севастополя, Апеляційного суду АРК, на якому було підбито підсумки стану здійснення правосуддя загальними судами в I півріччі 2012 року.

Першим із доповіддю виступив голова ВСС Леонід Фесенко. Він зауважив, що за час звітного періоду кількість справ та матеріалів, які надійшли до суду касаційної інстанції, збільшилася порівняно з аналогічним періодом 2011 року, тоді як у першій та апеляційній інстанціях, навпаки, зменшилася. На розгляді в місцевих загальних судах перебувало понад 2,5 млн справ та матеріалів, що майже на 2 млн менше, ніж у I півріччі 2011 року. Така тенденція зумовлена зменшенням надходження справ, що розглядаються в порядку адміністративного судочинства.

У провадженні апеляційних судів перебувало близько 190 тис. справ і матеріалів, що на 38% менше, ніж у I півріччі 2011 року. На розгляді у ВСС майже 54 тис. касаційних скарг, справ та заяв, з яких близько 47 тис. справ і матеріалів розглянуто. Залишок нерозглянутих справ і матеріалів становить близько 13%.

Окремо Л.Фесенко зупинився на процесі вивчення нової редакції Кримінального процесуального кодексу, який набере чинності вже в листопаді цього року, та наданні методичних рекомендацій судам нижчого рівня. Також він зачепив питання кадрової політики, якості роботи суддів, зокрема, акцентував увагу на дотриманні розумних строків розгляду справ. Навів факти звільнення служителів Феміди за порушення присяги, а також ухвалення судами рішень, які не відповідають вимогам щодо їх законності та обгрунтованості.

Голова Вищої ради юстиції Володимир Колесниченко закликав керівників апеляційних судів до плідної співпраці заради покращення ефективної роботи судової влади та звернув увагу на необхідність підвищення вікового цензу кандидатів на посади суддів уперше.

Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів Ігор Самсін доповів присутнім про цьогорічну процедуру добору кандидатів на посади суддів уперше та обрання суддів безстроково. Закликав усіх до плідної співпраці, особливо стосовно переведення служителів Феміди. Також голова ВККС зупинився на дорученні Президента, згідно з яким комісію визначено головним координатором із проведення перепідготовки суддів, працівників правоохоронних органів, пенітенціарної системи та адвокатів з питань застосування нових положень кримінального процесуального законодавства.

Голова Державної судової адміністрації Руслан Кирилюк розповів про стан матеріально-технічного забезпечення судової системи та заходи, які заплановані ДСАУ на поточний рік.

Заступник голови ВСС Михайло Вільгушинський розповів про новели КПК та поінформував про роботу, яку проводить ВСС у напрямку вивчення кодексу. Зокрема, доповідач акцентував увагу на введенні нової процесуальної фігури — слідчого судді, який здійснює функції судового контролю. «Введення у вітчизняне судочинство судового контролю є доволі вагомою гарантією охорони прав та свобод особи, залученої до кримінального провадження», — наголосив М.Вільгушинський.

Присутні голови апеляційних суддів мали можливість виступити та доповісти про роботу своєї установи, задати питання та отримати вичерпні відповіді від членів президії.

ПРЯМА МОВА:

Надія Стефанів

— Знаєте, цифри — річ суха, але вони відображають якість нашої роботи. Дійсно, ми не завжди працюємо правильно та якісно, проте ми побачили шляхи вдосконалення. Леонід Іванович нам задав темп для роботи. Надіюся, що у II півріччі всі недоліки виправимо.

У нашому суді проблеми такі ж як і всюди: матеріальне забезпечення потребує покращення, адже воно не відповідає вимогам, які сьогодні ставить суспільство. Адже відповідальність судді за своє рішення включає не тільки знання законів, але й моральність, усвідомлення того, що ти є представником судової системи й за твоїми діями судитимуть про всю систему.

Валентина Лісова

— Ми завжди узагальнюємо підсумки роботи за півріччя, але в Криму вперше. Почули змістовну доповідь з правильно розставленими акцентами. На сьогоднішньому засіданні ми чітко уявили, скільки нами зроблено і в якому напрямку рухатися в наступному півріччі. Усі нагальні питання щодо підвищення якості та оперативності правосуддя, постійно розглядаємо на робочих нарадах. Тут мали можливість поспілкуватися й поділитися досвідом роботи, адже це теж відіграє важливу роль. Задоволені, що рухаємося в правильному напрямку.

Олексій Черновський

— Ця нарада показала, що курс судів загальної юрисдикції усіх рівнів відповідно до закону «Про судоустрій і статус суддів» обрано вірний. Розглядалися питання, які дійсно турбують голів апеляційних судів, зокрема, підвищення якості й оперативності здійснення правосуддя. Якщо говорити про застосування нової редакції КПК, то наш суд в принципі готовий, незважаючи на окремі труднощі, до його реалізації. У нашому суді немає серйозних проблем. Сьогодні говорилося про збільшення вікового цензу для кандидатів на посаду судді уперше. Більше того, я би говорив і про поступове збільшення вікового цензу для діючих суддів до 70 років, адже сьогодні багато служителів Феміди іде у відставку, досягнувши 65-річного віку, а це величезний досвід і мудрість, які можуть принести користь і державі, і судочинству в цілому.

Петро Філюк

— Певною новелою є те, що подібна нарада проходить в регіоні. Це можливість не лише почути про нововведення, підбити підсумки, але й побачити, якими є плюси та мінуси в іншому регіоні. Ми маємо можливість бачити реальну картину. Проблеми є ті ж самі, що і всюди. Ми з колегами спілкуємося, розуміємося. Вважаю, що обмін думками є найціннішим. Можна поспілкуватися й повчитися один в одного.

Валерій Чорнобук

— Ініціатива проведення подібного заходу в Криму належить мені, у свою чергу її підтримав Леонід Іванович Фесенко. Свого часу я пропрацював у різних судах та добре знайомий із роботою Апеляційного суду м.Києва, Апеляційного суду Дніпропетровської області, а тепер і Апеляційного суду АРК. Тому можу сказати, що робота в судах влаштована по-різному. До прикладу, методична робота організована найкраще в Апеляційному суді м.Києва, в Автономній Республіці Крим якісно налагоджена діяльність суддів-кураторів, в Дніпропетровській області — найкраща координація діяльності місцевих загальних судів і т.д. Я вважаю, такі зібрання є дуже корисними задля обміну досвідом. Із тих проблем, з якими доводиться працювати в повсякденній роботі, варто виділити недостатнє фінансування. Цей фактор відображається й на умовах праці самих суддів, і на роботі правоохоронних органів, зокрема конвойних підрозділів. Також хотілося б, аби працівники апарату суду отримували достойну заробітну плату та мали преференції під час добору на посаду судді вперше.