Закон і Бізнес


Не родись красивою

Привабливих підсудних частіше виправдовують, а симпатичні позивачі мають більше шансів виграти справу


Привабливість окремих порушників закону пробуджує в правоохоронців та суддів невідомі інстинкти: їхні серця тануть, а покарання стають м’якшими.

№10 (1204) 07.03—13.03.2015
Девід РОБСОН, ВВС Future
3360

Фізична краса нерідко допомагає в житті. Проте, за словами психологів, вродливих людей можуть підстерігати й несподіванки. Психологів давно цікавить, як впливає приваблива зовнішність на життя людини. Чи живуть ті, хто наділений симетричними рисами обличчя й стрункою фігурою, в атмосфері загального обожнювання?


Соціальні психологи Лайза Слеттері-Вокер і Тоня Фреверт з університету Північної Кароліни провели аналіз усіх робіт із цієї тематики, опрацювавши наукові матеріали за кілька десятиліть — і дійшли несподіваних висновків.

На поверховому рівні краса дійсно здатна засліплювати: якщо людина вродлива, наша підсвідомість підказує, що природа, мабуть, її не обділила й в усьому іншому. «Це одна з багатьох статусних характеристик, легко розпізнавана при спілкуванні», — каже Л.Слеттері-Вокер.

На роботі симпатичне обличчя теж може неабияк допомогти. За інших рівних умов привабливі люди зазвичай мають вищу зарплату й швидше просуваються кар’єрними сходинами, ніж ті, хто не такий миловидний. Дослідження, проведене серед випускників курсів МВА (ділового управління), показало, що між найбільш і найменш красивими студентами групи різниця в зарплаті становила 10—15% (за всю кар’єру таким чином набігало $230 тис.).

Зовнішність має значення навіть у суді. Привабливі підсудні частіше отримують менш жорсткі або навіть виправдувальні вироки, а симпатичні позивачі мають більше шансів виграти справу й відсудити велику суму.

Отже, в більшості випадків бути вродливим корисно. Проте є й винятки. Привабливі чоловіки, наприклад,уважаються гарними лідерами, але стосовно красивих жінок можуть спрацьовувати сексистські забобони — їх рідше беруть на відповідальні високі посади. І, як можна здогадатися, симпатичні представники обох статей стикаються з ревнощами. Одне з досліджень показало: якщо співбесіду перед прийомом на роботу проводить людина однієї з вами статі, то вам можуть відмовити, якщо інтерв’юєр визнає, що ви привабливіші.

І нарешті, за словами Т.Фреверт, якщо приділяти надто багато уваги своїй зовнішності, то це може призвести до зайвого стресу і хвилювань, навіть якщо ви від природи красиві. «Якщо ви схиблені на привабливості, то це може позначитися на вашому житті й стосунках з іншими», — каже вона. Як це не банально, з краси не пити роси, а за вродою не приховаєш поганий характер.