Закон і Бізнес


У ВР дали згоду на арешт суддів Печерського райсуду Києва

А Голова Верховного Суду України Ярослав Романюк перетворився на поліцая


Голова ВС Ярослав Романюк подарував універсальну формулу вини будь-якого судді: "Судді своїми діями намагались завоювати лояльність влади"

04.03.2015 11:56
96130

Сьогодні Верховна Рада України підтримала подання Генерального прокурора стосовно згоди на затримання та арешт (взяття під варту) трьох суддів Печерського райсуду м. Києва - Оксани Царевич, Віктора Кицюка та Сергія Вовка. Голова Верховного Суду Ярослав Романюк не лише не став на їх захист, підтримавши позицію сторони обвинувачення, але також висловив готовність розглядати інші подання Генпрокуратури стосовно інших суддів.


Відповідні проекти постанов №2287, 2288, 2289 були підтримані нардепами.

Подання Генпрокурора підтримав Голова Верховного Суду України Ярослав Романюк.

В залі засідань ВР присутні Генпрокурор Віктор Шокін та судді Царевич та Кицюк. Суддя Вовк знаходиться у відпустці по догляду за дитиною, а тому його немає в залі.

Пропонуємо вашій увазі хроніку розгляду питання.

Ірина Геращенко просить оприлюднити декларації про доходи суддів Царевич, Кицюка та Вовка. Окрім того, на думку нардепа, суддів слід арештувати вже сьогодні.

А от нардеп Рабінович в свою чергу вважає, що судова система наскрізь корумпована, а розгляд питання щодо суддів Печерського райсуду - це просто показовий виступ.

"Судді своїми діями намагались завоювати лояльність тодішньої влади. Затримання суддів не є їх покаранням, а лише способом доправлення їх до слідчих з метою проведення розслідування", - відзначив голова Верховного Суду України Ярослав Романюк. А на питання одного із народних депутатів, чому так мало суддів виноситься сьогодні до ВР, він також висловив готовність розглядати інші подання Генеральної прокуратури.

Суддя В.Кицюк під час розгляду питання зазначив, що судді не переховуються від слідчих, як зазначалось сьогодні в ВР. Більше того, за його словами, судді відвідують кожну слідчу дію. "Мені прикро, що ті доводи, які ми надсилали на адресу Верховного Суду України, залишились поза увагою", говорить В.Кицюк.

Водночас суддя О.Царевич зауважила, що рішення, постановлення якого їй інкримінується, ніким не було оскаржено. Окрім того, 22 лютого 2015 року строки досудового розслідування закінчились і будь-які процесуальні та слідчі дії поза межами цих строків є неможливими.

Нагадаємо, Вища кваліфікаційна комісія суддів відмовила Генпрокурору у відстороненні суддів О.Царевич та В.Кицюка від посади.

На минулому тижні в Печерському райсуді Києва було проведено обшук у зв'язку з кримінальними провадженнями стосовно суддів О.Царевич та В.Кицюка. Судді в свою чергу вважають дії щодо них спробою тиску.

Так, О.Царевич в коментарі "ЗіБ" заявила, що, незважаючи на ситуацію, яка склалася навколо її персони, і сьогодні б прийняла б те ж рішення у справі про адмінправопорушення, що і рік тому (суддю підозрюють у постановленні неправосудного рішення у цій справі). Окрім того, суддя заявила про тиск на неї у справі Олександра Єфремова та звернулась по захист до американського посла.

В свою чергу В.Кицюк назвав обшук в Печерському райсуді створенням перед громадськістю оманливого уявлення щодо нібито належного виконання прокуратурою своїх обов’язків та пообіцяв, що буде захищатися виключно у процесуальний спосіб

Також читайте інтерв'ю з О.Царевич: «Крім нас самих, немає кому відповісти на безпідставну критику й погрози».

Закон і Бізнес