Закон і Бізнес


Позбавили права навчити

Студентам не з ЄС закрили доступ до лондонського університету


Студенти шоковані новиною про відкликання ліцензії: понад 2 тис. учнів можуть бути депортовані з країни.

№36 (1075) 08.09—14.09.2012
3071

Ніколи ще влада Великої Британії не відкликала в будь-якого університету ліцензії на набір і навчання студентів з країн, що не входять до Євросоюзу. Першим в історії став Лондонський університет Метрополітен.


Прикордонне агентство Великої Британії відкликало ліцензію, що надає університету право виступати спонсором студентів з країн, що не входять в ЄС, а також надавати їм візову підтримку. В результаті понад 2 тис. студентів можуть бути депортовані з країни.

Британські університети й раніше зазнавали санкцій у зв’язку із обвинуваченнями в тому, що вони порушували правила реєстрації іноземних студентів, проте ніколи ще влада країни не позбавляла будь-який навчальний заклад права набирати студентів з країн, що не входять до Євросоюзу.

Детально про порушення, допущені навчальним закладом, не повідомляється. У заяві Прикордонного агентства мовиться лише, що університет не зумів ліквідувати серйозних і систематичних недоліків у роботі, які були виявлені півроку назад.

Як повідомляє влада, недавній аудит, проведений в Лондонському університеті Метрополітен за методом випадкової вибірки, виявив проблеми з реєстрацією 61% іноземних студентів. Створена робоча група, завданням якої є допомога іноземним студентам у пошуках місць в інших навчальних закладах.

Національна спілка студентів Великої Британії надіслала прем’єр-міністру Девіду Кемерону й міністру внутрішніх справ Терезі Мей лист, в якому висловлено обурення ухваленими рішеннями. На думку НСС, те, що відбувається, може мати катастрофічні наслідки для всієї системи вищої освіти в країні, оскільки студенти з країн, що не входять до ЄС, приносять казні £12,5 млрд на рік за рахунок плати за навчання.

Президент НСС Ліам Бернс заявив, що це рішення відображає недовіру політиків до іноземних студентів: «Це недолуге рішення позбавлене сенсу для країни й інститутів вищої освіти. Цієї безглуздої ситуації можна було уникнути, якби Міністерство внутрішніх справ не включало іноземних студентів у категорію постійних мігрантів».

Усього в Лондонському університеті Метрополітен навчаються близько 30 тис. студентів.