Закон і Бізнес


«Ти не горюй, Гено»…

Радянський кінематограф під ударом: дещо заборонять, дещо виріжуть


Загрозу нормальному розвитку дітей побачили навіть в улюбленому для багатьох мультфільмі «Ну, постривай!», на якому виховалося не одне покоління

№36 (1075) 08.09—14.09.2012
3749

У Росії з вересня набрав чинності закон «Про захист дітей від інформації, що заподіює шкоду їх здоров’ю і розвитку». Згідно з ним багато радянських мультфільмів можуть потрапити під категорію 18+, а в деяких навіть приберуть «протизаконні» кадри.


Навколо мультфільмів про Чебурашку та крокодила Гену і «Ну, постривай!» вже ведуться розмови про те, щоб заборонити їх перегляд тим, кому не виповнилося 18, повідомляє агентство «Інтерфакс». У свою чергу джерело компанії «ТМК-медіа», яка володіє правом на показ програми «На добраніч, діти», заявило, що відповідно до нового закону, російські діти, можливо, не дізнаються, що вовк з «Ну, постривай!» палить цигарки, а крокодил Гена — люльку, оскільки ці сцени можуть бути вирізані з мультфільмів при їх показі у вказаній програмі.

Коментуючи цю ситуацію, прес-секретар Роскомнагляду Володимир Піков сказав агентству «Інтерфакс», що «згідно із законом, кожен телеканал самостійно кваліфікує, в яку категорію потрапляє та або інша передача або фільм». «Якщо в них є якісь сумніви, то можна залучити експертів, яких ми будемо готові надати через два-три дні після звернення до нас», — відзначив В.Піков.

Слід нагадати, що закон про захист дітей був прийнятий у 2010 році, основні його норми набрали чинності у вересні 2012 року. Деякі положення цього документа викликали критику з боку громадськості й телеканалів.

Національна асоціація телерадіомовців 10 липня звернулася до голови Держдуми РФ Сергія Наришкіна з проханням відстрочити мінімум на рік набуття чинності цим законом. Тоді телевізійники заявляли про недосконалість і суперечності в деяких його положеннях. Зокрема, в листі НАТ мовилося, що відповідно до цього акта може бути заборонений перегляд військово-патріотичних фільмів, «в яких часто зустрічаються сцени обмивання бойових нагород. Крім того, окремі норми закону можуть призвести до того, що діти не зможуть дивитися фільм «Пригоди Тома Соєра» (експерти можуть розцінити твір як заклик до бродяжництва) і мультфільм «Ну, постривай!» через велику кількість сцен, де вовк палить.

Після набуття чинності новим законом під цензуру потраплять безліч фільмів і мультфільмів, з яких не вдасться вирізати небезпечні сцени, зберігши хоч якийсь сенс.

Ресурс Slon перерахував «маленьку частину того, що може бути заборонене до показу на телебаченні» за логікою нового закону.

«Пригоди капітана Врунгеля». Якщо з «Ну, постривай!» ще можна викинути сцени куріння, то з Врунгелем, який не виймає люльки з рота впродовж усього мультсеріалу, такий трюк не пройде. На жаль, аналогічна ситуація складається й з деякими іншими мультфільмами, зокрема, з прекрасним «Островом скарбів».

«Республіка ШКІД». Один з авторів однойменної автобіографічної повісті, за якою знято фільм, писав: «Процвітали в нашій школі і крадіжка, і картярство, і лихварство. Були жорстокі бійки». Все це показано у фільмі, як і специфічна романтика бродяжництва. Ну а як же можна було обійтися без цього в знаменитому фільмі про безпритульників і комуну, в якій вони жили? Все це категорично не відповідає новому закону».

«Сімнадцять миттєвостей весни». Шедевр радянського кінематографу може бути заборонений згідно з новим законом відразу з кількох причин. Фільм наповнений кадрами кінохроніки, зокрема шокуючими зйомками в таборах смерті. Наприклад, безліч голих трупів, які трактор згрібає у величезні купи, — це протиставляється рафінованій естетиці Третього рейху, показує його виворіт і суть. А якщо ці кадри вирізувати, то не буде ніякого вивороту, залишиться тільки естетика.

«Бережися автомобіля». Викрадач Юрій Дєточкин — втілення добра й справедливості, що викликає симпатію у глядачів. Але, висловлюючись мовою нового закону, це «виправдання протиправної поведінки».

Народний артист Росії Василь Ліванов, що подарував голос крокодилові Гені й зіграв Шерлока Холмса, котрий постійно палив, в інтерв’ю «Московскому комсомольцу» назвав ситуацію з новим законом «дурістю і святенництвом». «Я відмовляюся це розуміти», — сказав він.

Приблизно те ж саме заявив газеті народний артист РФ Едуард Назаров — відомий мультиплікатор, режисер і художник, що створив трилогію мультфільмів про Вінні-Пуха, «Жив-був пес» і безліч інших анімаційних шедеврів. «Це неподобство і махрове святенництво! — заявив майстер. — Ті, хто це придумав, нічого не розуміють ні в дітях, ні в чому! Їх заборони призведуть до того, що діти дивитимуться й сприйматимуть тільки американське кіно — так з них йтиме вся життєва енергія», — обурився артист.