Закон і Бізнес


Президент відповість


№36 (1075) 08.09—14.09.2012
СЕРГІЙ ЩЕРБАКОВ
3165

У Парижі подано позов проти глави держави Сирія Башара Асада за тортури, яких зазнають сирійські діти.


Ініціатором демаршу стала Марроканська асоціація із захисту дітей і сімей, що вважає президента Сирії вин­ним у насильстві й тортурах, яких зазнають сирійські діти в умовах збройного протистояння уряду й опозиції.

Як повідомив представник інтересів асоціації Еммануель Людо, скарга грунтується на принципі універсальної юрисдикції, яка дозволяє владі Франції розслідувати злочини проти людяності незалежно від місця їх скоєння.

12 червня 2012 року Організація Об’єднаних Націй опублікувала щорічний «список ганьби», в який внесені країни, де ситуація у сфері захисту прав дітей найбільш складна. Цього року одне з перших місць у ганебному переліку зайняла Сирія. Спецпредставник ООН з питання захисту дітей у збройних конфліктах Радхіка Кумарасвамі повідомила, що за час конфлікту в САР були зафіксовані випадки варварського поводження з неповнолітніми, коли дівчаток і хлопчиків затримували, катували та навіть страчували.

Як відзначив Е.Людо, подібні насильницькі дії не узгоджуються з прийнятою в 1989 році в Нью-Йорку Конвенцією про права дитини. Дамаск приєднався до договору у 2003 році.