Закон і Бізнес


Ефективна робота НАБ залежить від касаційної практики, - суддя


20.02.2015 14:40
3165

За період з 2010 року знівельовано правозастосовуючу практику, навіть адвокати не завжди можуть зорієнтуватися у касаційній практиці спеціалізованих судів, а Верховний Суд України зазнав просто руйнівного впливу.


Про це під час двосторонньої зустрічі з представниками проекту Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) зазначив суддя Верховного Суду України Богдан Пошва, повідомляє "ЗіБ" з посиланням на ВСУ.

За словами судді, становлення касаційної практики є ключем до ефективної роботи Антикорупційного бюро. Насамперед необхідно подолати проблему поділу касаційної функції між Верховним Судом та вищими судами, тільки в такому разі, на переконання судді, можна досягти мети створення Національного антикорупційного бюро.

Особливо гострою є проблема постановлення судових рішень касаційними судами, які би перш за все враховували норми Конституції та міжнародних договорів, згоду на обов’язковість яких надано Верховною Радою України, зокрема, рішення Європейського суду з прав людини, дотримуючись принципу верховенства права і законів України.

Головною метою проекту, що реалізується Антикорупційною мережею ОЕСР, є надання підтримки зусиллям України в розробці та реалізації ефективних заходів протидії корупції, в тому числі шляхом налагодження співпраці України з робочою групою з напрацювання заходів проти хабарництва, посилення інституційних можливостей ефективно виявляти, розслідувати та викорінювати корупцію в Україні і підтримка створення нового органу – Національного антикорупційного бюро, яке буде відповідальним за розслідування та кримінальне переслідування корупції.