Закон і Бізнес


В Україні хочуть запровадити гарячу лінію для адвокатів

Діяльність В. Степ'юка як керівника комітету з захисту прав адвокатів розкритикували


20.02.2015 13:18
2573

Адвокати обговорили питання запровадження єдиної (гарячої) інформаційної лінії для отримання повідомлень про порушення прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності, з метою оперативної обробки інформації та швидкого реагування.


Про це мова йшла під час засідання Комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності, створеного рішенням Ради адвокатів України від 16 лютого 2013 року № 74.

Як пояснили "ЗіБ" в НААУ, засідання скликала Голова Національної асоціації адвокатів України, Голова Ради адвокатів України Лідія Ізовітова. Вона, зокрема, звернула увагу членів Комітету на необхідності розроблення для регіонів методик, інструкцій, рекомендацій тощо з питань захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності в основі із вже усталеними позиціями та практичним досвідом вирішення питань порушення прав та гарантій адвокатів.

На засіданні обговорювались наступні питання:

- організація та активізація діяльності центрального Комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності та налагодження його взаємодії з регіональними комітетами; 

- надання практичних рекомендацій законодавчого вирішення ситуацій, які виникають під час здійснення стосовно адвоката неправомірних заходів правоохоронними органами, органами державної влади, окремими посадовими та службовими особами.

- запровадження окремої телефонної лінії міжкомітетного зв’язку тощо.

Окрім того, члени Комітету виступили критикою роботи голови комітету Валентина Степ’юка. Було констатовано факт бездіяльності голови Комітету та невиконання ним обов’язків, передбачених Положенням про Комітет захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності, а саме відсутність:

- організації і координації роботи Комітету в цілому;

- плану роботи Комітету;

- взаємодії з іноземними та міжнародними установами, організаціями, органами адвокатського управління з питань, що відносяться до компетенції Комітету;

- організації і координації діяльності представників Комітету захисту прав адвокатів в радах адвокатів регіонів;

- реагування на звернення громадян, адвокатів, юридичних осіб незалежно від форми власності, державних органів, правоохоронних органів, які надходять до Комітету.