Закон і Бізнес


Зміст чи форма?


№8 (1202) 20.02—27.02.2015
2963

Схоже, що наболіле питання про процедурні складнощі із притягненням до дисциплінарної відповідальності членів органів адвокатського самоврядування буде вирішене найближчим часом.


Проблему вкотре обговорювали на засіданні Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури, що проходило 19 лютого в Києві, і таки дійшли певної згоди.

Голова комісії Валентин Загарія нагадав, що регіональні КДКА почали повертати матеріали скарг на адвокатів, обраних до органів адвокатського самоврядування, які ВКДКА відповідно до Правил адвокатської етики направляла їм для вирішення питання про притягнення порушників до дисциплінарної відповідальності.

Причина виникнення проблеми полягає в неузгодженості норм ПАЕ та закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». З одного боку, відповідно до ч.2 ст.63 правил у разі звернення зі скаргами щодо притягнення до дисциплінарної відповідальності за порушення цих правил осіб, яких обрано до органів адвокатського самоврядування, з метою гарантування неупередженості та об’єктивності при розгляді скарг ВКДКА забезпечує перерозподіл та направлення таких заяв (скарг) для розгляду до КДКА іншого регіону, ніж той, в якому такий адвокат входить до органів адвокатського самоврядування. З другого — згідно з ч.3 ст.33 закону дисциплінарне провадження стосовно адвоката має здійснюватися КДКА виключно за адресою його робочого місця, вказаною в Єдиному реєстрі адвокатів (докладно ситуацію «ЗіБ» розглядав у №5/2015).

За результатами обговорення члени ВКДКА вирішили вивчити всі скарги на членів органів самоврядування (а у секретаріаті комісії вже назбиралося 13 матеріалів) на березневому засіданні, аби винести рішення про їх направлення для розгляду по суті до регіональних КДКА на підставі ПАЕ та відповідно до функцій комісії, визначених законом.

Оскільки кворум виявився мінімальним (на засіданні були присутні 16 членів), ВКДКА ухвалювала всі рішення одностайно.