Закон і Бізнес


Азарт без правил

Скарбника ігор країн Співдружності обвинувачують у розкраданні $1,8 млрд


Злочин і покарання, №48 (983) 27.11—03.12.2010
2083

Скарбника ігор країн Співдружності 2010 року Малая Джаячандрана арештували за обвинуваченням у корупції і причетності до розкрадання $1,8 млрд. Його підозрюють у підробці документів і причетності до отримання безпре¬це¬дент¬них за розмірами «відкатів».


Як стверджує поліція, він укладав контракти, значно завищуючи ціни, а різницю ділив між учасниками змови.
«Арешт був проведений у рамках розслідування розкрадань при підготовці столиці Індії до змагань, що відбулися 3—14 жовтня, — повідомив представник Центрального бюро розслі¬дувань Індії. — З офісу обвинуваченого і його будинку вилучено ноутбуки і всі документи». Як відзначає керівництво ЦБР, «це вже третій заарештований у цій справі, і, найімовірніше, не останній».
Ігри країн Співдружності, що пройшли в Делі з небувалим розмахом, обійшлися скарбниці в $10 млрд і стали найдорожчими за всю історію їх проведення. Повідомлення про розкрадання і пов’язані з цим зриви строків введення об’єктів у експлуатацію почали надходити ще під час будівельних робіт на різних спортивних і інфраструктурних спорудах. Одним з яскравих епізодів розслідування стала урочиста церемонія відправлення естафети від Букінгемського палацу в Нью-Делі в жовтні 2009 року.
Захід з участю президента Індії Пратібхи Патіл і королеви Великої Британії Єлизавети II обійшовся індійським організаторам майже в $1 млн. Після завершення ігор голову оргкомітету, члена правлячого Індійського національного конгресу Суреша Калмаді зняли з керівних посад у партії, але залишили на волі (він дав підписку про невиїзд). 15 листопада полі¬ція взяла під варту двох інших відомих чиновників оргкомітету ігор — заступника директора Махіндру і помічника директора Дарбарі.
Скарбник М.Джаячандран, як уважають у поліції, «міг відігравати одну з ключових ролей у реалізації злочинної корупційної схеми».
Розслідування цього грандіозного корупційного скандалу взяв під свій конт¬роль уряд країни, зокрема прем’єр-міністр Манмохан Сінгх. За його дорученням була сформована слідча група, якій належить у найкоротші терміни вивести корумпованих чиновників на чисту воду.