Закон і Бізнес


КС просять пояснити обов'язковість внесення даних до ЄРДР


13.02.2015 12:08
14241

Конституційний Суд України просять розтлумачити ч.1 ст 214 КПК в частині обов’язковості внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань всіх заяв (повідомлень тощо) про кримінальне правопорушення,а також чи внесенню підлягають лише ті заяви про кримінальне правопорушення, які містять об'єктивні дані, які дійсно свідчать про наявність ознак злочину.


З відповідним конституційним зверненням до Суду звернувся адвокат  Кравець Ростислав Юрійович.

Також адвокат просить дати відповідь на питання чи мають право органи прокуратури та міліції не вносити до ЄРДР заяви про кримінальні правопорушення, подані відповідно до ч.1 ст.214 КПК, які, на їхню думку, не містять об'єктивні дані про вчинення кримінального правопорушення (відомості щодо суб'єкта, об'єкта, суб'єктивної, об'єктивної сторони кримінального правопорушення, зокрема, час, місце, спосіб, та інші обов'язкові обставини вчинення злочину).

Як відзначає адвокат, він неодноразово звертався з заявами про кримінальне правопорушення до органів прокуратури та міліції. Однак, у більшості випадків правоохоронні органи відмовляли у внесенні даних до ЄРДР. Мотиви такої відмови - відсутність ознак кримінального правопорушення в діяннях, зазначених у відповідних заявах.

Бездіяльність таких органів, відзначає Р.Кравець у зверненні, оскаржувалась у судовому порядку. В одних випадках - слідчі судді задовольняють скарги на бездіяльність слідчого або прокурора щодо невнесення даних до ЄРДР, в інших випадках - відмовляють у задоволенні таких скарг.

На даний момент звернення опрацьовується в Секретаріаті КСУ.

З текстом конституційного звернення можна ознайомитись за посиланням.

Нагадаємо, у січні з схожим зверненням до КС звернувся адвокат М.Бардук.

Закон і Бізнес