Закон і Бізнес


Держава бере під контроль платіжні термінали


Готівкові кошти, прийняті небанківськими фінансовими установами, не мають відповідної реєстрації на стадії прийняття платежу.

06.09.2012 12:35
3561

Визнати платіжний пристрій одним із видів реєстратора розрахункових операцій контролю задля посилення контролю за обігом готівкових коштів запропонував народний депутат Валерій Писаренко.


6 вересня він вніс до парламенту проект Закону № 11180 «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо контролю за обігом готівкових коштів.

Законопроектом пропонується  визначити поняття «платіжний пристрій», як один із видів реєстратора розрахункових операцій, а саме:

«платіжний пристрій – технічний пристрій (банківський автомат, платіжний термінал, програмно-технічний комплекс самообслуговування тощо), який дає змогу користувачеві здійснити операції з ініціювання переказу коштів, а також виконати інші операції згідно з функціональними можливостями цього пристрою».

Крім цього, пропонується уточнити у статті 9 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», що реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки не застосовуються при виконанні усіх банківських операцій, що здійснюються банками (а не іншими фінансовими установами).

Згідно пояснювальної записки, основною метою законопроекту є створення умов для дієвого державного контролю за обігом готівкових коштів.

На думку автора законодавчої ініціативи державний контроль за обсягом прийнятих платежів здійснюється частково: готівкові кошти, прийняті небанківськими фінансовими установами, не мають відповідної реєстрації (фіскалізації) на стадії прийняття платежу. Такий стан справ створює умови для певних фінансових зловживань. Зокрема, сума отриманої готівки через термінали самообслуговування може відрізнятись від суми готівки зарахованої на рахунок небанківської фінансової установи.

Закон і Бізнес