Закон і Бізнес


Депутати позбавили Януковича звання Президента України


04.02.2015 13:09
2737

Сьогодні, 4 лютого 2015 р., Верховна Рада України прийняла рішення позбавити звання Президента України Віктора Федоровича Януковича.


За Закон “Про позбавлення В.Януковича звання Президента України” (проект №1883) проголосував 281 народний депутат.

Як пояснюють автори документу, в числі яких Олег Ляшко та Юлія Тимошенко, Верховною Радою України було встановлено факт дострокового припинення повноважень Президента України В.Януковичем. Окрім того, ст. 1 Закону «Про очищення влади» передбачено, що Президент України Віктор Янукович своїми діями узурпував владу та призвів до підриву основ національної безпеки і оборони України, а також протиправного порушення прав і свобод людини.

Водночас, як відзначають експерти Головного науково-експертного управління ВР, припинення повноважень Президента України В. Януковича не пов’язане із процедурою імпічменту, а тому поданий законопроект не узгоджується з нормами Конституції України. Так, відповідно до ст. 105 Конституції України «звання Президента України охороняється законом і зберігається за ним довічно, якщо тільки Президент України не був усунений з поста в порядку імпічменту».

 

Закон і Бізнес