Закон і Бізнес


Царські замашки

Нащадки Рюриковичів хочуть повернути собі Кремль


«Вінценосні» нащадки через належність до монаршої родини готові навіть претендувати на Кремль, аби жити, як належить царям.

№6 (1200) 06.02—12.02.2015
36450

Арбітражний суд м.Москви приступив до розгляду справи, яку в самому суді вже нарекли однією з найбільш незвичайних у практиці. Особи, котрі надали докази того, що вони в якомусь коліні є нащадками Рюриковичів (першої династії російських монархів), заявили про свої права на московський Кремль.


«Рюриковичі» оголосили, що вони просять у держави «надати в Кремлі невеликі покої й організувати можливість постійного доступу до Кремля з одночасною функцією охорони пам’яток історичної та культурної спадщини», повідомляє Zrpress.ru.

У своїй заяві вони наполягають на тому, що є спадкоємцями «всеславних Рюриковичів», які створили Русь, Мос­кву, побудували Кремль і його безцінні храми. «Ми вважаємо, що в Кремлі повинне вирувати духовне життя. Багато ми не вимагаємо: невеликі покої в Кремлі з правом цілодобового доступу й можливість піклуватися про пам’ятки старовини», — зазначили заявники.

Міністерство культури Росії заявило, що «часи Рюриковичів минули», а з 1991 р. Кремль належить РФ, однією з державних функцій якої є саме охорона пам’яток історії та архітектури.

Тепер позов «Рюриковичів» і відповідь Мінкульту оцінюватиме арбіт­ражний суд.

Багато експертів, до речі, вважають дивним, що нащадки великих князів і царів бажають охороняти пам’ятки історії й отримати «невеликі покої» саме в Кремлі. Адже рід Рюриковичів пішов з Київської Русі, де князі довгий час були єдиними хранителями престолу. Не виключено, що незабаром і українській владі доведеться класти край амбітним домаганням царських нащадків.