Закон і Бізнес


Вигнані із суду

Суддям наказали не змовлятися з прокурорами й бути добрішими до адвокатів


№6 (1200) 06.02—12.02.2015
Лу Чень, Еpochtimes.ru
3253

Голова Верховного народного суду КНР виніс незвичайну догану китайським служителям Феміди. Він зажадав, щоб судді дотримувалися правової процедури й припинили безпідставно виганяти адвокатів із зали суду.


Було незвично почути від високопоставленого члена компартії Китаю, голови ВС КНР Цяна Чжоу, який стежить за тим, щоб судова система була слухняним органом влади, звинувачення в неправомірній поведінці володарів мантій. «Чесно кажучи, я дуже занепокоєний, чому судді часто виганяють адвокатів із суду», — сказав Ц.Чжоу.

У Китаї протягом 2014 р. склалася практика, коли адвокатів просто виганяють із зали суду, якщо обвинуваченню не вистачає доказів. Минулого року була низка гучних справ, коли законники забороняли адвокатам захищати своїх клієнтів, а коли ті заперечували, то їх випроваджували на вулицю.

«Якщо вони порушили процесуальні правила, ви можете відкласти розгляд й обнародувати його запис. Судді повинні поліпшити свої професійні навички й змінити спосіб мислення», — зауважив Ц.Чжоу.

За твердженням головного судді КНР, багато процесів стали «простою формальністю», оскільки судді заздалегідь домовляються з органами прокуратури про вирок.

«Звичайно, ми знаємо, в чому проблема, — зізнався Ц.Чжоу. — Вони (судді та прокурори) координуються й вирішують, яким буде вирок. Але адвокати порушують ці плани. Необхідно змінити ситуацію». Він додав, що служителі Феміди не повинні бути налаштовані проти захисників, а навпаки, мають бути в опозиції до прокурорів.

Ц.Чжоу не назвав конкретних випадків, але його зауваження свідчать, що ганебна практика стала звичайним явищем у Китаї. Зокрема, нещодавно було кілька гучних справ, коли адвокатів, котрі захищали права послідовників Фалуньгун (релігійний рух), виганяли із суду, щоб ті не змогли довести невинуватість клієнтів.

20 грудня 2014 р. адвокат Лю Чженцин захищав двох прибічників духовного учення Фалуньгун у суді м.Шаогуань (провінціі Гуандун). Його видворили із зали суду за наказом судді, коли він наполягав на невинуватості обвинувачених.

Також у грудні минулого року був ще випадок з чотирма послідовниками Фалуньгун, яких обвинувачували в сумнівному злочині, — «використанні неортодоксальної релігії з метою підриву реалізації закону». Суд району Цзяньсаньцзян (провінція Хейлунцзян) навіть не поінформував адвокатів про дату засідання суду. Коли вони все ж таки прийшли до суду, то їм не дали можливості захищати клієнтів, дозволивши тільки викладати факти у справі.

«Судді видворяють адвокатів із судів усе частіше, — відзначив китайський юрист Чи Сушен. — Тим, кого не вигнали, соромно говорити, що вони як слід захищали своїх клієнтів».