Закон і Бізнес


ВР визначатиме чи є організація терористичною


27.01.2015 13:24
2655

Верховна Рада України за поданням Ради національної безпеки та оборони прийматиме рішення про визнання організації терористичною. Приналежність конкретної особи до цієї організації визначатиме суд.


Так, сьогодні, 27 січня, Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроект №1840 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визнання організацій терористичними”.

Як відзначив Антон Геращенко, даний документ надасть можливість не лише заявити про те, що "ДНР" та "ЛНР" є терористичними організаціями, а й визначити такий їх статус офіційно. 

Варто відзначити, що первинна редакція проекту передбачала, що рішення про визнання організації терористичною приймає Вищий адміністративний суд України. Однак, депутати відмовились підтримати таку пропозицію і прийняли проект у редакції відповідно до якої відповідне рішення приймає парламент.

Також пропонуємо вашій увазі порядок визнання організації терористичною, передбачений першою редакцією проекту.

Згідно документу підставою для ініціювання питання про визнання організації терористичною є міжнародно-правові зобов’язання України та/або отримання в установленому законодавством порядку офіційного документального підтвердження провадження організацією терористичної діяльності.

Рішення про визнання організації терористичною приймається Вищим адміністративним судом України на підставі адміністративного позову Генерального прокурора України, прокурорів Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя у порядку, встановленому Кодексом адміністративного судочинства України. Якщо терористична діяльність організації призвела до виникнення кризових ситуацій, що загрожують національній безпеці України, така організація може бути визнана терористичною рішенням Ради національної безпеки і оборони України.

Відповідні зміни також пропонується внести до Кодексу адміністративного судочинства, зокрема визначивши, що постанови суду про визнання організації терористичною підлягають негайному виконанню.

Закон і Бізнес