Закон і Бізнес


Переатестація суддів суперечить європейським стандартам - нардеп


27.01.2015 12:45
74219

Відмовитися від переатестації всіх суддів та підвищити гарантії їх соціального захисту запропонував член Комітету ВР з питань правової політики та правосуддя, народний депутат Валерій Писаренко.


Він підготував та відповідно до Регламенту Верховної Ради вніс відповідні поправки до президентського проекту Закону «Про забезпечення права на справедливий суд» (реєстр. №1656), який 13 січня був прийнятий парламентом у першому читанні. Про це у телефонній розмові із кореспондентом видання «Закон і Бізнес» розповів сам В.Писаренко.

«Мною до цього законопроекту було внесено ряд поправок з метою забезпечити соціальний захист суддів та працівників апаратів судів, встановити гарантії матеріально-технічного забезпечення суддів, не допустити переатестацію всіх суддів, яка не узгоджується із європейськими стандартами, а також забезпечити, щоб набрання чинності цим законом мало місце лише у випадку, якщо Венеціанська комісія встановить повну відповідність змісту його положень міжнародним стандартам судочинства», - повідомив він.

Зокрема, поправками до проекту Закону пропонується:

- встановити посадовий оклад судді місцевого суду у розмірі 20 мінімальних заробітних плат;

- передбачити право судді на грошову допомогу при виході у відставку у розмірі 15 середньомісячних розмірів суддівської винагороди;

- встановити мінімально гарантований розмір оплати праці працівників апаратів судів – 35 відсотків від посадового окладу судді місцевого суду;

- закріпити, що порядок і розмір суддівської винагороди, оплати праці працівників апаратів не можуть змінюватися іншими нормативно-правовими актами, в тому числі законом про Державний бюджет України, а також встановити заборону щодо їх довільної зміни Кабінетом Міністрів України, як це має місце зараз у Законі «Про Державний бюджет України на 2015 рік».

Також В.Писаренко запропонував вилучити із перехідних положень законопроекту положення щодо переатестації всіх суддів, яке не узгоджується із європейськими стандартами судочинства. Він звернув увагу на те, що у пункті 48 Висновку CDL-AD (2013)034 Венеціанська комісія вже аналізувала ідею повної переатестації суддівського корпусу та дійшла висновку, що кваліфікаційний тест для всіх суддів може поставити під загрозу незалежність суддів, а тому їх слід уникати. Проблеми з кваліфікацією суддів мають вирішуватися шляхом ефективного дисциплінарного провадження в окремих випадках.

Докладніше про це читайте у найближчому номері газети «Закон і Бізнес».

Закон і Бізнес