Закон і Бізнес


Рік свободи від кампаній

ЦВК не наважилася відправити парламент до урн


Корупція сторіч, №48 (983) 27.11—03.12.2010
2719

22 листопада був не лише Днем Свободи, а й граничною датою, коли Центрвиборчком мав оголосити про початок чергових парламент¬ських перегонів.


Виходячи з чинного закону про вибори та Конституції, якщо проводити голосування 27 березня наступного року, то про це слід повідомити за 125 днів.

Дискусія щодо необхідності переобрання парламенту навесні 2011 року фактично завершена з оприлюдненням висновку Конституційного Суду щодо проекту змін до Основного Закону №7265. Однак проект не норма, тому 22 листопада, за пропозицією заступника голови ЦВК Анд¬рія Магери, члени Центрвиборчкому все ж роз¬глянули проект відповідної постанови.
Свою ініціативу А.Магера обгрунтував ще раніше: «Якщо ми говоримо про чинну норму і підходимо до неї з юридичної, а не з по¬літичної точки зору, то оголошення виборчого процесу має відбутися 22 листопада, якщо не буде рішення Конституційного Суду». Адже, на його думку, для перенесення парламентських виборів на жовтень 2012 року ще слід внести зміни до Конституції, а цього неможливо зробити раніше 1 лютого 2011 року.
На підтримку таких міркувань висловилися тільки 4 з 11 присутніх на засіданні членів ЦВК, при цьому решта — утрималися. Судячи з того, що, за словами народного депутата від «НУНС» Романа Зварича, КС збирається відмовити у відкритті провадження за поданням ЦВК щодо тлумачення ч.1 ст.77 Конституції, підстав переглянути своє рішення в членів ЦВК не з’явиться.
Щоправда, інший «нунсі¬вець», Юрій Ключковський, вважає, що ЦВК, не давши старт виборчим перегонам, учинила «незаконну бездіяльність». Відповідно, це може стати предметом звернення до Київського апеляційного адміністративного суду. Хоча ймовірність позитивного вердикту суду в нинішніх умовах дуже низька. Та й часу на виборчу кампанію залишається дедалі менше…

Лев СЕМИШОЦЬКИЙ