Закон і Бізнес


Уряд підготував проект щодо зборів акціонерів

Яценюк хоче вирішити питання з "Укрнафтою"


21.01.2015 17:42
1570

Прем’єр-міністр України доручив невідкладно внести до Верховної Ради України проект закону про порядок скликання зборів акціонерів у всіх компаніях, державна частка яких становить «50% плюс 1», і звернувся до Парламенту з проханням підтримати цей законопроект.


Про це він заявив на засіданні Уряду в середу, 21 січня, повідомляє «ЗіБ» з посиланням на КМУ.

За словами очільника Кабміну, Верховна Рада України «робила спробу допомогти скликати збори в компаніях, де є державна частка». На превеликий жаль, ця спроба не така вдала, тому що ухвалений закон не розповсюджується на компанію «Укрнафта».

Саме тому Уряд підготував проект закону, який дасть можливість українській державі скликати збори акціонерів у всіх компаніях, де є державна частка 50 плюс 1. В цьому документі також передбачений механізм отримання дивідендів.

А.Яценюк нагадав, що два з половиною місяця тому Уряд України скликав збори компанії «Укрнафта», і  рішенням загальних зборів акціонерів цієї компанії розподілені дивіденди розміром 1,7 мільярда гривень: «Ми очікуємо від менеджменту компанії виконання цього рішення загальних зборів акціонерів».

Водночас, до Глави Уряду надійшла офіційна нотифікація від акціонерів компанії «Укрнафта» про те, що недержавні акціонери цієї компанії вимагають від України компенсації збитків у розмірі 5 мільярдів доларів США.

А.Яценюк також звернувся до Національної акціонерної компанії НАК «Нафтогаз України» як акціонера компанії «Укрнафта» разом із Міністерством юстиції невідкладно підготувати заперечення на позов недержавних акціонерів компанії «Укрнафта». «Повторюю доручення, яке вже було видано письмово, - скликати загальні збори акціонерів «Укрнафти». Питання порядку денного – в тому числі зміна менеджменту компанії», - наголосив Арсеній Яценюк.