Закон і Бізнес


Земля як бонус


№1-2 (1195-1196) 08.01—16.01.2015
3441

Нардепи знайшли спосіб спростити процедуру оформлення оренди земельних ділянок у разі придбання розташованих на них будівель.


Чинною редакцією закону «Про оренду землі» передбачено автоматичне припинення договору оренди земельної ділянки в разі набуття права власності на житловий будинок, будівлю або споруду розташовані на ній, та, відповідно, виникнення права на оренду такої земельної ділянки в нового власника нерухомості. Однак на практиці виникають численні спори стосовно розірвання договору оренди або визнання права користування земельною ділянкою за власником нерухомості. Нерідко вони вирішуються в судах.

Вдосконалити цю сферу пропонує група нардепів, які піготували законопроект «Про внесення змін до статті 7 Закону України «Про оренду землі» (щодо вдосконалення порядку переходу права на оренду земельної ділянки у разі набуття права власності на розташовані на ній житловий будинок, будівлю або споруду)» (№1680).

Ініціатива передбачає, що особа, яка набула право власності на житловий будинок, будівлю або споруду, розташовані на земельній ділянці, що належить на праві власності іншій особі, зобов’язана протягом 10 днів з дня здійснення правочину, спрямованого на набуття права власності на об’єкт нерухомості, звернутися до власника земельної ділянки з пропозицією укласти договір оренди на умовах, що були в попереднього орендаря. При цьому власник землі буде зобов’язаний прийняти таку пропозицію.