Закон і Бізнес


Дрес-код для Феміди

Крім знання обов’язків, законники повинні вміти одягатися «за правилами»


Суддівське самоврядування, №48 (983) 27.11—03.12.2010
3587

Після 2,5 місяця роботи Вищій кваліфікаційній комісії суддів є чим похвалитися: за такий короткий час відбулося 15 засідань.


Однак члени постійно діючого органу вирішили на цьому не зупинятися — до кінця року планують провести ще 9 зустрічей із претендентами на безстрокове обрання. На засіданні 24 листопада 11 служителів Феміди отримали рекомендаційні «перепустки».

Відкладений початок

Справа в тому, що засідання не розпочалося вчасно. Анонсувалося, що «кваліфікаційники» розпочнуть давати рекомендації о 10 год. Але на цей час прийшли тільки деякі журналісти, представник Вищої ради юстиції та один із членів ВККС — Микола Мельник.
Через 15 хв. до зали зайшов голова Вищого адміністративного суду Олександр Пасенюк, аби підтримати тих, які хотіли подолати ще одну кар’єрну сходинку — отримати посаду в храмі Феміди вищої інстанції.
Оскільки засідання не розпочиналося, О.Пасенюк та М.Мельник поспілкувалися. Згодом з’ясувалося, що «кваліфікаційники» за¬планували розпочати роботу о 10.30. Дивно тільки, що не всім вони повідомили про це заздалегідь.
Проте й о 10.30 сюр¬призи не закінчилися. Хоча 9 членів комісії зайняли робочі місця (для кворуму потрібно 8. — Прим. ред.), засідання не розпочиналося. «Кваліфікаційники» чекали на прихід голови ВККС Ігоря Самсіна.
Ішов дощ, лунали сирени, які вмикали чергові мітингувальники, аби «пробудити» владу й змусити її почути наболіле. А в залі Верховного Суду, де зазвичай проходять засідання ВККС, усі були зайняті однією справою — очікуванням.
Присутні знаходили спільні теми для розмов, час від часу позиркували на годинники. Об 11.15 муки чекання закінчилися — до зали зайшов І.Самсін. За його словами, він затримався на засіданні урядового комітету, де обговорювалися фінансові питання. Проте о 12.00 І.Самсін пішов у справах, а місце головуючого зайняв Микола Пінчук.

Троє — до ВАС

Нагадаємо: цієї осені з ВАС у відставку пішло четверо законників: Ольга Кравченко, Олександр Панченко, Микола Гурін та Анатолій Брайко. Крім того, представниця ВАС Раїса Ханова повернулася до Донецького апеляційного адмінсуду, а Олега Сергейчука обрали до Конституційного Суду.
Тому ВАС активно поповнює свої лави. Так, на за¬сіданні представник Київ¬ського апеляційного адмін¬суду Юрій Цвіркун отримав «перепустку» до ВАС. Хоча кандидат і не змінював юрисдикцію, його попросили розповісти про межі перегляду судом касаційної інстанції.
Ю.Цвіркун зазначив, що згадана обитель Феміди перевіряє правильність застосування судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального та процесуального права і не може досліджувати докази, визнавати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні.
Також третя інстанція переглядає рішення судів першої та апеляційної інстанцій у межах касаційної скарги, але при цьому може встановлювати порушення норм матеріального чи процесуального права, на які не було посилання в скарзі.
До того ж, за словами Ю.Цвіркуна, суд касаційної інстанції не може розглядати позовні вимоги осіб, які беруть участь у справі, що не були заявлені в першій інстанції.
Микола Олексієнко з Апеляційного суду Житомирської області також ¬отримав рекомендацію до ВАС. У разі позитивного рішення парламенту лави цього храму Феміди поповнить і Олександр Стародуб із Львівського апеляційного адмінсуду.

За канонами ділового стилю

Голові Господарського суду Донецької області Ігореві Темкіжеву, який має 21-річний стаж і хоче пере¬йти до Дніпропетровського апеляційного господарського суду, «кваліфікаційники» питань не ставили.
Не «допитувала» комісія і представника Військового місцевого суду Київського гарнізону Сергія Верланова. Надала йому рекомендаційну «перепустку» до Апеляційного суду Київської області.
М.Пінчук зазначив, що в характеристиці кандидата містяться тільки позитивні дані, а якість роботи «ви¬кликає захоплення». Крім того, член комісії додав, що С.Верланов закінчив вищий навчальний заклад з відзнакою, тому був направлений на стажування до Верховного Суду, а згодом став помічником М.Пінчука.
На дії законника з Апеляційного суду Львівської області Михайла Романюка, строк повноважень якого закінчується 23 грудня, до ВРЮ надійшла скарга. Одначе ВККС не знайшла підстав для притягнення кандидата до дисциплінарної відповідальності й надала йому рекомендацію.
Суть скарги полягала в такому. Як повідомила представниця конституційного органу Валентина Маліновська, у 2008 році М.Романюк, працюючи в Галицькому райсуді м.Львова, розглядав справу за позовом матері — представника інтересів її неповнолітньої дитини стосовно неправомірних дій відділу реєстрації місця проживання. «На думку позивачки, Галицький райвідділ міліції неправомірно виписав її неповнолітню дочку з помешкання батька. У скарзі зазначається, що справа довго не розглядалася — була тяганина. Крім того, М.Романюк не вжив заходів для забезпечення явки відпо¬відача, з власної ініціативи вжив заходів щодо залучення третіх осіб», — повідомила посланець ВРЮ.
Також, на думку скаржниці, змінили відповідача. У результаті залучення інших осіб, по суті, було змінено предмет позову: з визнання дій органу неправомірними — на визнання права власності. «У результаті позивачка як представник неповнолітньої покинула залу засідання, а в липні 2008 року ухвалою М.Романюка позов було залишено без розгляду. Такі дії судді скаржниця вважає неправомірними. Вона вважає, що він допускає порушення процесуального закону», — поінформувала В.Маліновська.
М.Мельник попросив М.Романюка назвати обов’язки судді. Кандидат зазначив, що служитель Феміди повинен «чесно і принципово виконувати свої обов’язки при здійсненні правосуддя, розглядати справи». «А ще, мабуть, виявляти повагу до учасників процесу, додержуватися присяги», — підказав М.Мельник.
Також «кваліфікаційники» порадили служителькам Феміди, які були одягнені не «за правилами», дотримуватися встановленого дрес-коду: жодних глибоких декольте, відкритих вирізів, а штани замінити на спідниці. Чи візьмуть до уваги представниці слабкої статі настанови комісії, дізнаємося на засіданні Верховної Ради, яка незабаром голосуватиме за право законників пожиттєво носити високе звання «суддя».

Марина ЗАКАБЛУК