Закон і Бізнес


Сам собі не адвокат


№51 (1193) 20.12—26.12.2014
3049

Головний суддя Англії та Уельсу в цивільних справах Джон Дайсон повідомив парламентарям, що велика кількість позивачів, які представляють свої інтереси в суді самостійно, без допомоги адвокатів, стала причиною судових помилок.


Як повідомляє газета Law Gazette, за словами Дж.Дайсона, статистичні дані влади, котрі показують, що при цьому не збільшився термін проведення слухань у таких справах, швидше за все, відповідають дійсності, але тільки внаслідок того, що сторони процесу не змогли висловити своїх аргументів під час слухань.

Як вважає суддя, вплив ситуації, що склалася у зв’язку із самостійним захистом своїх інтересів сторонами процесу, найбільше відчувається на ранніх стадіях судочинства, під час яких сторони не можуть дати чітких вказівок у справі.

На думку Дж.Дайсона, було б помилкою вважати, що запропоновані владою 2 млн фунтів стерлінгів (49,2 млн грн.) як допомогу сторонам процесу, котрі представляють свої інтереси самостійно, вплинуть на ситуацію.

Кількість випадків представлення позивачами своїх інтересів без участі адвокатів у цивільних справах в Англії та Уельсі зросла відтоді, як у квітні 2013 р. було ухвалено закон «Про порядок надання юридичної допомоги, винесення вироків і заходи правової відповідальності». Нині парламентський комітет проводить розслідування наслідків ухвалення цього закону, повідомляє Law Gazette.