Закон і Бізнес


Проект змін до Закону про адвокатуру ніхто не бачив, - Бугай


09.12.2014 14:53
3431

Якщо Міністерство юстиції обговорило проект змін до Закону “Про адвокатуру та адвокатську діяльність” з окремими представниками Національної асоціації адвокатів України, то проект не можна вважати таким, що обговорювався з юридичною спільнотою.


Таку думку висловив президент Асоціації правників України Денис Бугай в коментарі “Закон і Бізнес” стосовно законопроекту про внесення змін до Закону про адвокатуру, який Мін’юст вчора пообіцяв оприлюднити в найближчі кілька тижнів.

Нагадаємо, на прес-конференції Міністра юстиції В.Гвоздій, заступник голови НААУ, оприлюднив окремі положення документу. Зокрема, це адвокатська монополія на суди.

“Розробником цього проекту є Міністерство юстиції. Мін’юст за весь час підготовки проекту нікому його не показав, його немає ані на сайті, ані на інших ресурсах Мін’юсту. Мінюст ні з ким цей проект не обговорював. Якщо він обговорив його з окремими представниками Національної асоціації,проект не можна вважати таким, що обговорювався з юридичною спільнотою”, - зауважив Д.Бугай.

Ключове питання в тому, що Мін’юст заявляє про те, що розробив проект, який готується передати у ВР, але цього законопроекту ніде офіційно немає. І, як стверджує президент АПУ, він отримав проект не від Мін’юсту, хоча направляв туди запит, а від експертів Ради Європи.

Водночас Д.Бугай відзначає, що проект Мін’юсту не виносився на розгляд з’їзду адвокатів. На з’їзд виносились напрацювання Національної асоціації.

“Мін’юст один раз вивісив законопроект в старій редакції, але вже через 3 дні зняв його з сайту.

Зрозумійте ситуацію, є орган виконавчої влади, який каже: я розробив законопроект, який реформує певну інституцію правової системи. Тут іде мова про адвокатуру. Ми заходимо на сайт цього органу з намаганням знайти цей проект. Ми його не знаходимо, вони його не опублікували і не показують. По-друге, вони його ні з ким не обговорювали – вони не проводили ні круглих столів, ні обговорень. Були якісь закриті зустрічі представників Національної асоціації. Повторююсь, Національна Асоціація – це не вся адвокатура, далеко не вся. А питання, які підіймаються в проекті стосуються не лише адвокатів, а юридичної спільноти загалом і судів, і прокурорів”, - коментує Денис Бугай.

Закон і Бізнес