Закон і Бізнес


МОЗ заборонив рекламувати популярні ліки


28.08.2012 15:45
1555

Міністерство охорони здоров’я затвердило перелік із 326 препаратів, що відпускаються без рецепту, рекламування яких заборонено. Надалі такі переліки будуть затверджувати щоквартально.


У цей перелік, який затверджено наказом МОЗ України від 17.08.2012 № 639, ввійшли зокрема, такі медикаменти: Амброксол, АЦЦ, Парацетамол, Солпадеїн, Флюколд, Гентос, Імпаза, Глюконат кальцію, Корвалол, деякі різновиди вітамінних препаратів Мультитабс та Вітрум тощо.

Слід зазначити, що формування вищезазначеного переліку лікарських засобів, заборонених до рекламування, які відпускаються без рецепта, здійснювалося відповідно до затверджених Критеріїв, а саме:

- лікарський засіб містить наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори,

- застосування лікарського засобу може викликати синдром звикання, що зазначено у інструкції для медичного застосування, крім лікарських засобів для зовнішнього (місцевого ) застосування,

- лікарський засіб застосовується виключно для лікування жінок у період вагітності та годування груддю,

- лікарський засіб застосовується виключно для лікування дітей до 12 років,

- лікарський засіб застосовується для лікування туберкульозу, венеричних захворювань, особливо небезпечних інфекційних хвороб, ВІЛ/Сніду, раку та інших пухлинних захворювань, хронічного безсоння, діабету, ожиріння (включаючи лікарські засоби, що використовуються для зменшення маси тіла), імпотенції (еректильної дисфункції).