Закон і Бізнес


Статус назавжди

Злочинців залишать у тюрмі, якщо вони становлять небезпеку для суспільства


Світ права, №47 (982) 20.11—26.11.2010
2927

Федеральний суд ФРН заборонив автоматичне звільнення небезпечних злочинців після того, як вони відбудуть 10 ро¬ків превентивного ув’язнення.


Таким чином, фактично втратило силу рішення Європейського суду з прав людини, який у травні ухвалив, що продовження превентивного ув’¬язнення заднім числом порушує права людини.

Відповідно до ухвали Федерального суду ні¬мецькі суди повинні будуть перевіряти, чи становить злочинець, котрий відбув 10 років превентивного ув’¬язнення, небезпеку для су¬спільства. Тобто якщо існують побоювання, що, опинившись на волі, він зможе скоїти нові злочини насильницького чи сексуального характеру, його залишать за гратами.
Нагадаємо: після рішення страсбурзького суду, який визнав незаконним продовження превентивного ув’язнення після закінчення 10 років, суди у Франк¬фурті-на-Майні, Хаммі, Шлезвігу та Карлсруе ухвалили, що злочинці, котрі відбули такий строк, повинні вийти на волю. У свою чергу суди Штутгарта, Целле і Кобленца вирішили: якщо злочинці все ще становлять небезпеку, вони повинні залишатися у в’язниці.
Заборонивши в результаті автоматичне звільнення після закінчення превентивного ув’язнення, Федеральний суд послався на §67d кримінального кодексу ФРН, який передбачає проведення обов’язкової перевірки злочинців перед звільненням, щоб визначити, чи становлять вони небезпеку для суспільства. Як наголошується у висновку суду, було б неправильно керуватися вердиктом Євросуду, оскільки відпо¬відно до правових норм, що діють у ФРН, його рішення мають тільки рекоменда¬ційний, а не обов’язковий характер.
Як відзначає агентство Франс Пресс, рішення 5-ої палати Федерального суду суперечить рішенню 4-ої, яка, навпаки, схвалила автоматичне звільнення злочинців після закінчення десятирічного строку превентивного ув’язнення. 5-а палата вже звернулася із запитом до 4-ої стосовно того, чи буде та дотримуватися свого рішення. Якщо суперечність збережеться, роль арбітра візьме на себе Конституційний суд ФРН.
До 1998 року максимальний строк превентивного ув’язнення в Німеччині становив 10 років, проте потім тимчасові обмеження відмінили. У результаті власті отримали можливість продовжувати на свій розсуд строк перебування злочинця у в’язниці в разі виникнення побоювань щодо того, що він може скоїти нові злочини. Страсбурзький суд визнав це незаконним, і кількох злочинців у 2010 році відпустили на волю. Проте це викликало незадоволеність громадськості. У відповідь власті в окремих випадках використовували електронні ніжні кандали з GPS, щоб відстежувати переміщення рецидивістів, котрі вийшли на волю. Було також запропоновано створити для останніх в’язниці з поліпшеними умовами тримання, максимально наближеними до звичайного житла законослухняних громадян.