Закон і Бізнес



1731


ЮРЛІГА традиційно пропонує читачам ознайомитися з короткою підбіркою останніх подій судового світу

Верховний Суд України

Реалізація предмета застави, проведена в рамках ліквідаційної процедури, без припинення обтяжень, не припиняє заставу

При розгляді справи № 6-168цс14 про стягнення заборгованості шляхом звернення стягнення на заставлене майно ВСУ роз'яснив , що реалізація майна, що є предметом застави, проведена в рамках ліквідаційної процедури, без припинення обтяжень, не припиняє заставу. Застава зберігає силу при переході права власності на предмет застави до іншої особи, отже, на нього може бути звернено стягнення на підставах, передбачених ст.ст. 25 , 26 Закону «Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень» .

Тарифи на ж-к послуги, встановлені рішеннями ОСББ, які були визнані недійсними, підлягають оплаті

Розглянувши справу № 6-178цс14 за позовом до ОСББ про стягнення безпідставно отриманих коштів, ВСУ вказав , що посилаючись на судові рішення про скасування встановлених ОСББ тарифів, позивач фактично просив звільнити його від оплати отриманих послуг з утримання будинку та прибудинкової території.Визнання недійсними рішень зборів ОСББ не звільняє власників квартир від виконання їх обов'язків щодо належного утримання будинку та прибудинкової території, сплати коштів за отримані житлово-комунальні послуги, а також оплати інших платежів, передбачених законом та статутними документами. ВСУ дійшов висновку, що підстави для застосування ст. 1212 Цивільного кодексу відсутні.

ВСУ прокоментував правовий висновок у спорі про передачу в іпотеку майнових прав

3 грудня 2014 було розглянуто справу № 6-173цс14 за позовом до чоловіка і банку про визнання недійсним договору іпотеки. Предметом іпотеки є майнові права на квартиру в споруджуваному будинку, що суперечило ст. 5 Закону «Про іпотеку» . Згодом чоловік позивачки отримав документ про право власності на квартиру і разом з банком вніс зміни до договору іпотеки - визначив, що в іпотеку передаються не майнові права, а квартира. Позивачка проти зміни предмета іпотеки не заперечувала і надала своєму чоловікові нотаріальне згоду на такі дії. ВСУ роз'яснив , що чинна в той час редакція ч. 2 ст. 5 Закону «Про іпотеку» визначала, що предметом іпотеки може бути об'єкт незавершеного будівництва, який стане власністю іпотекодавця після укладення іпотечного договору, за умови, що іпотекодавець може документально підтвердити право на набуття ним у власність відповідного нерухомого майна у майбутньому. Саме з цього виходили суди нижчого рівня і вказали в своїх рішеннях, що в іпотеку було передано об'єкт незавершеного будівництва, на який іпотекодавець (чоловік позивачки) документально підтвердив своє право придбання у власність у майбутньому. ВСУ роз'яснив, що фактично так і сталося - чоловік позивачки набув право власності на квартиру і шляхом внесення змін до іпотечного договору передав квартиру в іпотеку банку.

Вищий господарський суд України

Роз'яснено як відновлювати втрачені справи і чим підтверджується форс-мажор

Доповнено постанову Пленуму ВГСУ від 26 грудня 2011 № 18 «Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції». Роз'яснено, що єдиним належним доказом, що підтверджує настання обставин форс-мажору на території проведення АТО є сертифікат Торгово-промислової палати України. Також роз'яснено порядок дій у випадку втрати матеріалів справи (наприклад, при пересиланні їх поштою). Те, що ГПК не містить положень щодо відновлення втраченого справи не може бути підставою для відмови у прийнятті або залишення без розгляду заяви, клопотання чи іншого передбаченого ГПК звернення учасника судового процесу до господарського суду.Втрачене (у тому числі частково - наприклад, окремі томи) справа може бути відновлене за заявою учасника відповідного процесу, який звернувся в той місцевий господарський суд, який розглянув справу по суті або припинив провадження по ньому, залишив позов без розгляду, а також господарським судом за власною ініціативою.

Прийнято постанову Пленуму про практику вирішення спорів, що виникають з кредитних договорів

У постанові Пленуму від 24 листопада 2014 № 1 «Про деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з кредитних договорів» роз'яснено , що зміна економічної ситуації та коливання курсу іноземної валюти по відношенню до гривні є комерційними ризиками сторін договору і не можуть бути підставами для зміни або розірвання кредитного договору, оскільки це не є істотною зміною обставин у розумінні ст. 652 ЦК . Також роз'яснено питання застосування відповідальності за невиконання або неналежне виконання кредитних договорів; забезпечення виконання зобов'язань за кредитними договорами; вирішення спорів за валютними кредитами і т.д.

Роз'яснено порядок повідомлення про судовий процес учасників із зони АТО

У листі № 01-06 / 2052/14 встановлені умови, за яких учасник судового процесу, що знаходиться на території проведення АТО, буде вважатися належним чином повідомленим про час і місце засідання госпсуду. ВГСУ відніс до таких умов випадки направлення поштою визначення за місцем знаходження учасника судового процесу, вказаною в Єдиному державному реєстрі юросіб і фізосіб-підприємців. Якщо учасник судового процесу не значиться в Реєстрі, визначення може бути направлено за адресою, вказаною в заяві (скарзі), або за місцем проживання фізособи, місцезнаходженням відокремленого підрозділу юрособи. Якщо здійснення поштових відправлень в певні населені пункти або місцевості неможливо, суд направляє телеграму, телефонограму, з використанням факсимільного зв'язку або електронною поштою або з використанням інших засобів зв'язку, які забезпечують фіксацію повідомлення. При неможливості повідомити учасника процесу і таким чином - інформація про час і місце судового засідання розміщується на веб-сторінці відповідного суду. Якщо господарським судом вжито відповідних заходів щодо повідомлення учасника процесу, що знаходиться на території проведення АТО, у суду вищої інстанції відсутні підстави для скасування прийнятого судового рішення з посиланням на пункт 2 частини 3 ст. 104 або пункт 2 частини 2 ст. 111-10 ГПК . Відправка судових рішень у спорах, учасники яких знаходяться на території проведення АТО, здійснюється таким же чином, за винятком відправки телеграм і телефонограм.

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

При самообмові моральну шкоду за притягнення до відповідальності не відшкодовується

26 листопада 2014 було розглянуто справу № 6-37639св14 за позовом про відшкодування моральної шкоди, заподіяної незаконним притягненням до кримінальної відповідальності і незаконним утриманням під вартою. ВССУ роз'яснив, що вирішуючи позов про відшкодування шкоди, апеляційний суд не оцінив доказів обставин вчинення самообмови і не зробив висновок, чи призвело це до незаконного засудження, що вплинуло на правильне вирішення справи. Суд повинен встановити, чи не був самообмову добровільним. У такому випадку суд повинен оцінити виконання наслідком свого обов'язку щодо всебічного, повного та об'єктивного дослідження обставин справи, оскільки визнання обвинувачуваним своєї провини не має переваги в порівнянні з іншими доказами, воно може бути покладено в основу вироку лише при підтвердженні сукупністю інших доказів у справі. Апеляційний суд не дав оцінки тим доказам, які є у справі, а саме, що позивачем на досудовому слідстві здійснений самообмову, оскільки він самостійно написав явку з повинною про скоєння злочину, передбаченого ч. 2 ст. 121 КК , під час допитів в якості підозрюваного свою провину в його скоєнні визнав, у всіх слідчих діях, які проводилися з його участю, підтверджував факт скоєння злочину. Також не були оцінили діяльність докази за фактом вчинення самообмови.

Європейський суд з прав людини

Розпочато комунікація у справах, що стосуються Криму та східної України

ЄСПЛ запропонував російському уряду представити свої зауваження щодо прийнятності двох міждержавних скарг, поданих України відповідно до ст. 33 (міждержавні справи) Європейської конвенції з прав людини .Перша справа стосується подій у Криму, що відбулися в березні 2014 року, і ситуації у східних регіонах України. Друга справа стосується передбачуваного викрадення 3 груп дітей у східній Україні і їх тимчасової передачі в Росію.

Всі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUM , створеної для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ або придбайте VERDICTUM .