Закон і Бізнес



1898


Міністерство юстиції України звернулося до Верховного Суду України та Вищого адміністративного суду України з ініціативою дати роз’яснення судовим органам щодо порядку застосування Закону «Про очищення влади».



Про це сьогодні повідомив Міністр юстиції Павло Петренко на брифінгу в Будинку Уряду, повідомляє « ЗіБ » з посиланням на прес-службу КМУ.

Підставою для такого звернення стали випадки прийняття неправомірних рішень суддями стосовно застосування закону «Про очищення влади». Зокрема, він навів приклад розгляду суддею Харківського окружного адміністративного суду Валентиною Самойловою щодо поновлення на роботі одного із співробітників місцевої прокуратури.

Міністерство юстиції відреагувало на цей випадок шляхом подачі апеляційної скарги на дане рішення. Крім того, Павло Петренко зазначив, що сьогодні підписав подання до Вищої кваліфікаційної комісії про притягнення зазначеної судді до дисциплінарної відповідальності за порушення присяги та звільнення із судового корпусу. Також за цим фактом будуть направлені матеріали до Генеральної прокуратури України з проханням провести перевірку на наявність ознак злочину щодо винесення завідомо неправосудного рішення цією особою.

П.Петренко наголосив, що у даному випадку суд, скасувавши наказ про звільнення

посадової особи в рамках люстраційного процесу в супереч прямій нормі закону про очищення влади, перебирає на себе функції ВР: «Це питання не тільки порушення закону з боку того, чи іншого судді, це питання посягання навіть на конституційний лад… Закон про люстрацію прописаний таким чином, що займатися якоюсь творчістю судді не потрібно. Судді потрібно чітко застосовувати пряму норму закону. А будь-яка творчість, і будь-яке вільне тлумачення норм закону про люстрації, мало того, що ставить під сумнів сам процес люстрації, намагається дискредитувати цей процес, а це ще дуже серйозне порушення присяги судді, яку він давав українському народу» , - заявив Міністр.

П.Петренко підкреслив, що Міністерство юстиції буде реагувати на кожен факт винесення подібного вирішення. «За всіма цими справами Міністерство юстиції буде подавати апеляції і вступати в справу. Якщо в діях суддів будуть вбачатися ознаки проступків дисциплінарних чи кримінальних правопорушень, то ми будемо подавати документи до правоохоронних органів, а я як член Вищої ради юстиції буду ініціювати питання через подання про притягнення цих суддів до відповідальності», - наголосив він.

Звичайно, якщо особу, яка за якимось ознаками не підпадає під закон про очищення влади, незаконно звільнили, тоді суд може перевірити, але він перевіряє тільки дві речі: чи особа перебувала на посаді, яка підпадає під люстрацію, і чи вона перебувала там більше року.

Також Павло Петренко зазначив, що Міністерство юстиції України просить Верховний Суд відкликати подання в

Конституційний суд щодо конституційності окремих положень закону «Про очищення влади».