Закон і Бізнес



1402


3 грудня 2014 року представники українських бенефіціарів та реципієнтів Проекту Ради Європи "Посилення незалежності, ефективності та професіоналізму судової влади в Україні" у форматі круглого столу обговорили результати оціночної місії Проекту.

Проект Ради Європи "Посилення незалежності, ефективності та професіоналізму судової влади в Україні, що фінансується урядом Швеції через Шведське агентство з міжнародного розвитку ( SIDA ) розпочав роботу в січні 2013 року та завершується у грудні 2014 року. Угоду про започаткування Проекту було підписано у грудні 2012 року в рамках Плану дій Ради Європи для України на 2011-2014 роки урядом Швеції в особі Шведської Агенції міжнародного розвитку (SIDA). Метою Проекту є поліпшення діяльності органів суддівського самоврядування в Україні, підвищення професіоналізму судової системи шляхом вдосконалення процедури підготовки суддів та кандидатів у судді, сприяння проведенню судової реформи у відповідності до європейських стандартів, зокрема, що стосується інституційного складу Вищої ради юстиції, процедури призначення суддів, а також процедур щодо порядку застосування дисциплінарної відповідальності до суддів, сприяння у проведенні конституційної реформи.

Учасники круглого столу обговорили попередні висновки за результатами оцінки діяльності Проекту, що здійснювалася незалежним експертом із моніторингу і оцінки проектів Сімоном Гінзбургом.

У засіданні круглого столу взяли участь: секретар Ради суддів України Анатолій Марцинкевич, європейський координатор Проекту Ради Європи "Посилення незалежності, ефективності та професіоналізму судової влади в Україні" Ліліт Данегян, менеджер Проекту Андрій Кавакін, директор Центру суддівських студій Наталія Верещинська, представники Верховного Суду України, Вищої ради юстиції, Державної судової адміністрації України, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Національної школи суддів України та Міністерства юстиції України.

Учасники заходу активно долучилися до обговорення діяльності Проекту та представили своє бачення щодо попередніх висновків та рекомендацій експерта. Зокрема, секретар Ради суддів України Анатолій Марцинкевич зауважив, що суддівська спільнота звикла опиратися на допомогу європейських міжнародних організацій та проектів. "На жаль, через особливу політичну ситуацію в країні ми не встигли реалізувати низку спільних з Проектом заходів. Однак, я дуже вдячний нашим колегам за навчання для членів Ради суддів України з питань ефективної комунікації та стратегічного планування у сфері фінансування судів та сподіваюся, що ми будемо співпрацювати й надалі", – наголосив секретар Ради суддів України.

За результатами засідання круглого столу, доопрацьовані висновки та рекомендації незалежного експерта щодо діяльності Проекту "Посилення незалежності, ефективності та професіоналізму судової влади в Україні" будуть опубліковані на офіційному веб-порталі Офісу Ради Європи в Україні.