Закон і Бізнес


Прокуратуру позбавлять протестів


№34 (1073) 18.08—28.08.2012
ЛЕВ СЕМИШОЦЬКИЙ
2851

У Верховній Раді зареєстровано законопроект, що фактично завершує перший етап реформування кримінальної юстиції. У разі його прийняття вплив органів прокуратури на діяльність фізичних та юридичних осіб істотно зменшиться, а представництво інтересів громадянина в суді здійснюватиметься прокурорами тільки у виняткових випадках.


Загалом проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань удосконалення діяльності прокуратури» (№11074) покликаний визначити статус органів прокуратури та порядок реалізації ними своїх повноважень. Зокрема, як зазначають автори документа — народні депутати Володимир Пилипенко, Валерій Писаренко та Володимир Олійник, акти прокурорського реагування мають стати лише своєрідною рекомендацією для фізичної чи юридичної особи щодо необхідності усунення допущених нею порушень. Натомість будьякі негативні наслідки для таких осіб можуть наставати виключно за рішенням суду. Тому в проекті передбачено єдиний акт прокурорського реагування — подання. Цей документ не зупинятиме дії нормативноправових актів і не спричинятиме безумовного усунення порушень, які, на думку прокурора, мали місце. У разі відхилення подання прокурор матиме право звернутися до суду.

Якщо закон ухвалять, буде обмежено й так званий загальний нагляд. Для здійснення цих повноважень призначатиметься прокурорська перевірка, до того ж тільки після прийняття відповідної постанови, в якій указуватимуться підстави її проведення, а також обгрунтовуватиметься необхідність учинення конкретних дій. Копія документа обов’язково направлятиметься особі, на права та свободи якої може вплинути проведення перевірки. Крім того, проект унеможливлює проведення перевірки за зверненнями фізичних і юридичних осіб (за винятком повідомлень про злочин) до їх розгляду компетентними органами або в разі неприйняття ними рішень у встановлені строки.

Буде обмежено перелік підстав для представництва інтересів громадянина в суді лише випадками неспроможності того самостійно захистити свої права чи реалізувати процесуальні повноваження. Адже, як зазначають автори проекту, Європейський суд з прав людини неодноразово наголошував, що вже сама присутність прокурора на судовому процесі на боці однієї зі сторін ставить під загрозу додержання принципу рівності та справедливого балансу між сторонами.

Проект змінює й порядок подання прокурором заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами. Таке право залишиться тільки в Генерального прокурора, його заступників, прокурорів Автономної Республіки Крим, областей, мм.Києва й Севастополя.

Народні депутати переконані, що після ухвалення цього закону буде створено правовий механізм, який унеможливить свавільне обмеження прав та свобод фізичних та юридичних осіб, установить додаткові гарантії щодо неможливості блокування їхньої діяльності, зокрема й підприємницької.