Закон і Бізнес



1400


Корреспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Кабмін встановив родині режисера Сенцова щомісячну премію

Кабінет міністрів України встановив родині українського кінорежисера, політв'язня Олега Сенцова щомісячну виплату премії у розміні п'яти мінімальних зарплат (мінімальна зарплата становить 1218 гривень.)

Сім'я Сенцова буде отримувати премію щомісяця до 1 січня 2016 року.

У штабі АТО назвали кількість убитих сепаратистів

Сепаратисти ДНР і ЛНР за час проведення АТО на Донбасі втратили вбитими близько 8 тисяч осіб . Про це повідомили в прес-центрі АТО, зазначивши, що з 5 вересня, коли було укладено домовленість про припинення вогню, позиції українських силовиків були обстріляні 3819 разів.

Міненерговугілля хоче вивезти близько 2 мільйонів тонн вугілля із зони АТО

Новий міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин заявив про намір вивезти із зони АТО два мільйони тонн вугілля , що зберігається на підконтрольних сепаратистам складах. За його словами, вивозити паливо почнуть через Дебальцеве, як тільки з'явиться можливість.

Фонд держмайна України проведе розпродаж енергокомпаній

В останній тиждень грудня Фонд держмайна України виставить на продаж на фондових біржах по 25% акцій ПАТ ДТЕК Дніпроенерго і ПАО Донбасенерго, 10% ПАТ Центренерго, а також 5% ПАТ Одеський припортовий завод (ОПЗ).

Кучма анонсував черговий раунд переговорів щодо Донбасу

Другий президент України, учасник тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі, Леонід Кучма заявив, що черговий раунд переговорів у мінському форматі може відбутися наступного тижня.

"Наступний раунд може бути наступного тижня", - сказав він журналістам у середу в Києві. При цьому, за його словами, в текст досягнутих у Мінську угод не повинні вноситися жодні зміни.

Відбулося перше засідання нового Кабміну

У середу, 3 грудня, прем'єр Арсеній Яценюк відкрив перше засідання нового складу Кабміну. Прем'єр побажав головам міністерств успішної роботи. "Ще раз хотів би привітати нових міністрів, тих міністрів, які отримали українське громадянство, дякую за бажання не тільки отримати громадянство, але і вивчити мову", - зазначив він.

Нова команда Яценюка: склад Кабміну у фотографіях


До розслідування катастрофи Боїнга на Донбасі приєдналася Малайзія

До розслідування катастрофи Боїнга-777 в Донецькій області приєдналися представники Малайзії. "Голландський прокурор запропонував Малайзії брати повну участь у роботі спільної слідчої групи з розслідування катастрофи Боїнга МН-17. Малайзія прийняла цю пропозицію", - зазначило голландське видання Elsevier

Яценюк доручив запросити місію МВФ в Україну

На першому засіданні нового Кабміну прем'єр Арсеній Яценюк доручив міністру фінансів Наталії Яресько знову запросити в країну місію МВФ .

"Закон України про держбюджет буде жорсткий, складний, тому що в 2015 році у нас завдання вижити, щоб сформувати базу для розвитку та економічної стабільності в 2016 році. Я прошу міністра фінансів України пані Наталку запросити місію Міжнародного валютного фонду", - сказав він.

Новий глава МОЗ пообіцяв викорінити корупцію у відомстві

Подолання корупції в системі охорони здоров'я є пріоритетним завданням нового глави МОЗ Олександра Квіташвілі . "Ліквідація корупційних схем - це те, навіщо я прийшов у міністерство", - заявив він.

Квіташвілі має намір у четвер, 4 грудня, представити прем'єру основні напрями реформування системи охорони здоров'я в Україні. "Грузинські реформи були іншими. Україна в 10 разів більша. Але нам доведеться зробити багато кроків з оптимізації охорони здоров'я", - наголосив Квіташвілі.

В Одесі вночі підірвали магазин української символіки

Вночі в Одесі пролунав вибух у магазині "Патріот" , який торгував українською національною символікою. В результаті вибуху виявилася частково зруйнована стіна будівлі, також в довколишніх будинках і розташованих поблизу автомобілях вилетіли шибки.

За фактом вибуху в Одесі відкрили кримінальне провадження за ознаками ч.1 ст. 258 (терористичний акт) Кримінального кодексу України. Матеріали передано в СБУ області.

Лукашенко звинуватив Росію в порушенні правил Митного союзу

Мінськ і Москва не змогли домовитися про відновлення поставок білоруського продовольства до Росії. Лукашенко заявляє, що Росія пішла "на порушення всіх домовленостей в Митному союзі". Путін, на його думку, не стримав обіцянку, дану в телефонній розмові при обговоренні ситуації.

За списком Народного фронту в Раду пройшла 23-річна дівчина

Центральна виборча України (ЦВК) визнала обраними дев'ять народних депутатів замість тих, які пішли на роботу в новий Кабінет міністрів. Зокрема, від партії Арсенія Яценюка до Верховної Ради пройшла 23-річна Дарина Ледовських , яка у виборчому списку Народного фронту значиться під номером 73.

Про Ледовських відомо те, що вона закінчила Київський інститут міжнародних відносин. За даними журналу Фокус, її тітка - Олена Ледовських, яка пройшла в нову Раду за списком Народного фронту під номером 27. У списку найвпливовіших жінок України за версією журналу Олена Ледовських займає 39-у позицію.

Новий глава Міненерго повідомив про аварію на Запорізькій АЕС

На третьому енергоблоці Запорізької атомної електростанції сталася аварія , повідомив новий міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин. За його словами, аварія не несе жодної загрози, а робота блоку в повному обсязі відновиться в п'ятницю.

У прес-службі Запорізької атомної електростанції інформацію міністра спростували . "Ніякої аварії не було. Ми здійснюємо поточний ремонт на енергоблоці №3, про який повідомлялося ще 28 листопада на сайті Запорізької АЕС. 5 грудня енергоблок буде виведений в роботу", - повідомила прес-секретар.

Наразі енергоблок №3 Запорізької АЕС переведено у холодний стан без зауважень, радіаційних наслідків немає, повідомили в держкомпанії Енергоатом.

Стало відомо, чим буде займатися "міністерство правди"

Новостворене Міністерство інформаційної політики України буде вести Державний реєстр засобів масової комунікації, здійснювати моніторинг інформації в ЗМІ і подавати доповідні прем'єру і президенту країни.

Згідно з положенням про відомство, міністерство буде контролювати дотримання засобами масової інформації, незалежно від їхньої форми власності, Конституції України, законів та інших нормативних документів. Нове відомство також буде здійснювати державну реєстрацію друкованих ЗМІ та інформаційних агентств.

Глава нового відомства Юрій Стець повідомив, що в міністерстві інформаційної політики планують створити три департаменти.

В організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) вважають, що створення в Україні міністерства інформаційної політики несе загрозу для свободи слова.

Human Rights Watch звинуватила українських військових у застосуванні касетних бомб

У міжнародній правозахисній організації Human Rights Watch заявили, що українська сторона застосовує касетні бомби при веденні бойових дій на території Донбасу.
У свою чергу спікер інформаційно-аналітичного центру Ради безпеки і оборони УкраїниАндрій Лисенко назвав безпідставними такі звинувачення Human Rights Watch.

"Всі заяви щодо використання українськими військовослужбовцями касетних бомб не мають жодних підстав", - заявив Лисенко.

Міністр фінансів пообіцяла представити Держбюджет-2015 до кінця року

Кабінет міністрів має намір прийняти за основу проект державного бюджету на 2015 рік і подати його на голосування Верховній Раді до кінця поточного року. Про це повідомила міністр фінансів Наталія Яресько. Водночас вона відмовилася називати, яку інфляцію уряд має намір закладати в бюджет. "Це не моя компетенція", - сказала Яресько.

Атаки на аеропорт Донецька і снайпери в Дебальцевому. Карта АТО за 3 грудня

За матеріалами: Корреспондент.net