Закон і Бізнес


Дорогі думки

МФВ закликав вирішити проблему позик, «які не працюють»


Банки і клієнти, №47 (982) 20.11—26.11.2010
3378

Міжнародний валютний фонд оголосив про узгодження питання про перший перегляд програми співпраці з Україною в рамках угоди стенд-бай, за  якою Київ планує отри¬мати дру¬гий транш кредиту на суму близько $1,6 млрд. Водночас експерти вказали на питання, які необхідно вирішувати.


«Тепер лист про наміри, сформульований Урядом і Нацбанком, буде передано керівництву МВФ. Очікується, що після вжиття укра¬їнською стороною попередніх заходів рада директорів до кінця року розгляне питання про завершення перегляду програми», — заявив глава місії фонду в Україні Танос Арванітіс.
Він уточнив, що результатом завершення перегляду програми стане ви¬ділення траншу в розмірі 1 млрд SDR (майже $1,6 млрд), з яких $1 млрд надійде на підтримку бюджету.
«Виконання програми в рамках угоди стенд-бай у цілому узгоджується з цілями, сформульованими програмою. Всі кількісні показники, які є критеріями ефективності станом на кінець вересня, були виконані, також забезпечено неухильне просування у впровадженні структурних реформ», — відзначив Т.Арванітіс.
За його словами, Уряд України й надалі налаштований на забезпечення фіскальної консолідації з метою скорочення державного боргу в середньостроковій перспективі. «У цьому контексті дефіцит сектору загальнодержавного управління у 2011 році не перевищить 3,5% ВВП», — додав глава місії.
Він заявив, що Податковий кодекс згідно з очікуваннями в цілому не вплине на доходи у 2011 році, тому в центрі зусиль щодо коригування фіскальної ситуації, спрямованих на забезпечення дотримання запланованого рівня дефіциту, буде оптимізація бюджетних витрат з одночасним збереженням важливих інвестиційних проектів і соціальних програм для підтримки найбідніших верств населення. «Тиск витрат і надалі залишатиметься викликом і вимагатиме обгрунтованого підходу до забезпечення їх виконання», — підкреслив Т.Арванітіс.
Представник МВФ відзначив, що фіскальна консолідація також посилюватиметься реформами у сфері державного адміністративного управління й фінансового оздоровлення пенсійної системи, а також реформами в енергетичному секторі, які вже у 2011 році дозволять НАК «Нафтогаз України» збалансувати свій бюджет.
«Монетарну політику буде переорієнтовано на досягнення цінової ста¬більності, а тенденція до зниження базової інфляції, як очікується, збережеть¬-ся», — сказав очільник місії. За його словами, центральний банк ретельно відстежуватиме можливості виникнення інфляційних наслідків другого порядку, зумовлених недав¬нім зростанням продуктових і адміністративних цін.
Кажучи про банківську систему України, представник МВФ висловив думку, що в цілому вона залишається ліквідною і належним чином капіталізованою, а процес рекапіталізації та вирішення проблем приватних банків у цілому відбувається так, як планувалося.
«Проте відновлення кредитних потоків у економі¬ку потребує заходів щодо розв’язання проблеми позик, які «не працюють», рівень котрих досить високий, а також зусиль, спрямова¬них на зміцнення законодав¬чої бази фінансового сектру», — підкреслив глава місії МВФ.