Закон і Бізнес


Виправдання екс-президента

Після обвинувачень у корупції та причетності до загибелі людей Мубарак може опинитися на волі.


№49 (1191) 05.12—12.12.2014
3025

Суд у Каїрі зняв обвинувачення з колишнього глави Єгипту Хосні Мубарака у справі про загибель демонстрантів у дні революції 2011 р. Його адвокат не відкидає можливості дострокового звільнення екс-президента.


Суд зняв обвинувачення також із двох синів екс-президента, який правив країною 30 років, а також колишнього глави МВС Хабіба аль Адли та 6 його помічників у справі про загибель протестувальників. Х.Мубарака виправдали й у решті справ, що розглядаються в ході цього процесу. Серед них — справа про постачання газу за заниженими цінами до Ізраїлю та корупційна справа, в якій нещодавнього правителя і його синів Гамаля й Алю обвинувачували в привласненні вілл у курортному Шарм-ель-Шейху. Рішення суду не є остаточним.

Нагадаємо: у 2012 р. Х.Мубарак був засуджений до довічного ув’язнення після того, як суд визнав його винним у причетності до загибелі 239 учасників антиурядових протестів у 2011 р. Суд вищої інстанції розглянув апеляцію та скасував вирок, призначивши повторний розгляд справи. 21 травня 2014 р. Х.Мубарак був визнаний винним у корупції та засуджений до 3 років ув’язнення в колонії суворого режиму, а також до штрафу.

За інформацією інтернет-ресурсу «Голос Америки», адвокат екс-президента Єгипту Фарид аль Діб уважає, що його підзахисний незабаром може бути звільнений з-під варти. Х.Мубарак провів у тюрмі 2/3 строку, на який він був засуджений, після того, як суд визнав його винним у корупції, проте невинним у загибелі учасників антиурядових демонстрацій у 2011 р.

86-річний Х.Мубарак перебуває у госпіталі, де відбуває свій 3-річний строк. Його адвокат заявив, що екс-президент може бути звільнений достроково відповідно до нового положення єгипетського законодавства, згідно з яким в’язень, котрий відбув 2/3 строку, має право на дочасне звільнення.

За повідомленнями єгипетської влади, 2 людини загинули й 9 отримали поранення в ході акцій протесту, що стались у відповідь на рішення суду зняти з Х.Мубарака обвинувачення у вбивстві. Люди протестували біля будівлі суду, вимагаючи відплати і справедливості. Натомість прихильники екс-глави держави, які зібралися в залі суду, зустріли вердикт захопленими вигуками.

Один з єгипетських телеканалів повідомив, що прокурор має намір оскаржити рішення суду. Сам Х.Мубарак заявив, що був здивований вироком, що виправдав його за всіма пунктами обвинувачення. За словами колишнього очільника Єгипту, він чекав зворотного — що йому «висунуть ще які-небудь сфабриковані обвинувачення».