Закон і Бізнес



1713


Якщо порушено право інваліда.

Звичайно, абсолютно всім людям хочеться побажати міцного здоров’я протягом усього життя. Але реалії нашог о часу , на жаль, такі, що з оформленням інвалідності припадає стикатися не тільки людям похилого в іку, а й досить молодим і, що найбільш прикро, батькам доводиться оформляти інвалідність дітей.

Прагнення справедливості, несприйняття несправедливості, бажання жити достойно та користуватися своїми правами в повній мірі, намагання довести свою правоту, захиститися - різні причини та ситуації приводять людей до суду . Але при цьому всі вони однаково потрапляють у діючий механізм судової системи, інколи їм не зовсім зрозумілий, але який потребує чітко визначеного порядку, дотримання процедур та певного рівня обізнаності. Без професійної правової допомоги або елементарної правової грамотності орієнтуватися тут достатньо непросто. Тим паче непростою видається ця задача для осіб з інвалідністю.

Загальні гарантії доступу до суду в Україні закріплені у Конституції. Відповідно до частини першої статті 55 «права і свободи людини і громадянина захищаються судом». На міжнародному рівні право на ефективний доступ інвалідів до правосуддя закріплено в статті 13 Конвенції про права інвалідів, яка зобов’язує держави – учасниці забезпечити «людям з інвалідністю нарівні з іншими ефективний доступ до правосуддя».

Принцип рівності є одним із важливих принципів здійснення правосуддя. Особливо хворобливо на його порушення реагують особи з обмеженими можливостями.

Так, якщо права людини з інвалідністю порушено можна звернутися до суду. Звернення у письмовій формі (позовну чи іншу заяву, скаргу, клопотання) Ви можете подати до суду як надіславши поштою, так і передати його власноруч у робочий час працівнику суду, який веде приймання вхідної кореспонденції та її реєструє. У зверненні вказується адресат – відповідний суд, Ваше прізвище, ім’я, по-батькові, адреса місця проживання чи місцезнаходження, інша контактна інформація, назва документа, виклад обставин, що стали підставою звернення, вимоги до суду, перелік доданих матеріалів, дата подання документа і Ваш підпис. При зверненні до суду особа, яка звертається повинна сплатити судовий збір, квитанція про сплату якого додається до звернення. Відповідно до ст..5 Закону України «Про судовий збір» від сплати судового збору звільняються інваліди І та ІІ груп, законні представники дітей інвалідів і недієздатних інвалідів І та ІІ груп. Слід мати на увазі, що суд не бере до розгляду анонімні звернення.

Особам з інвалідністю з вернутися до суду за допомогою пошти набагато зручніше, ніж подавати документ через канцелярію суду, оскільки поштове відділення найчастіше знаходиться ближче, ніж суд. Якщо Ви направляєте звернення поштою, щоб у Вас залишилося підтвердження цього факту, використовуйте такий вид відправлення як цінний лист із описом вкладення або рекомендований лист. Якщо Ви додасте до нього заповнений бланк повідомлення про вручення, то невдовзі після одержання Вашого листа судом, Ви отримаєте повідомлення про те, коли це відбулося. Зверніть увагу, якщо Ваше звернення залежить від певних строків, наприклад, Ви хочете відправити апеляційну скаргу в останній день права на оскарження , то днем вчинення відповідної дії вважається день здачі документа на пошту, який визначається за поштовим штемпелем, а не день надходження листа до суду.

Щодо фізичного доступу до приміщення суду, то Знам’янським міськрайонний судом Кіровоградської області ведеться постійний контроль за доступом осіб з обмеженими фізичними можливостями до правосуддя. Зокрема, встановлено стаціонарний пандус на центральному вході.

Вважаємо, що підхід заснований на повазі до прав людини і спрямований на пошук можливостей, створення та підтримку відповідних умов, дозволить забезпечити безперешкодний доступ до правосуддя для осіб з інвалідністю. Адже захист та підтримка іх прав полягає не лише у наданні певних особливих умов, але і в прийнятті заходів для зміни поведінки та відношення, за яких всі громадяни можуть приймати повну участь в житті суспільства та коли інваліди визнаються як рівні його учасники, а їх потреби розуміються.

Консультант ( прес- секретар)

Знам’янського міськрайонного суду

Кіровоградської області Т.М. Хоренженко