Закон і Бізнес


Навчання починається з питання

Кваліфікацію суддів підвищуватимуть після дослідження


Суддівські проблеми, №47 (982) 20.11—26.11.2010
3105

Поглиблення професійних знань судді — одна з умов здійснення правосуддя на належному рівні.


Шляхи підвищення кваліфікації служителів Феміди представники Вищого адміністративного суду, Ради суддів адмінсудів обговорили з європейськими експертами. Останні пообіцяли допомогти в розробленні навчальних програм для слухачів Академії суддів.

Учасники зустрічі, за інформацією прес-служби ВАС, зосередили увагу на періодичному навчанні суддів протягом їхньої професійної діяльності, про що наголошується в законі «Про судоустрій і статус суддів». Таким чином, відзначили учасники обговорення, є нагальна потреба у створенні навчальних програм для підвищення кваліфікаційного рівня суддів.
Утім, вирішувати цю проблему самотужки нам не доведеться. Як повідомила експерт Ради Європи Крістіна Кожухару, керівництво спільної програми Європейського Союзу та Ради Європи «Прозорість та ефективність судової системи України» висловило готовність сприяти у розробленні навчальних програм для слухачів Академії суддів (Національної школи суддів). Насамперед потрібно визначити потреби суддів щодо навчання: тематичне наповнення курсу, строки навчання, організацію тощо. Для цього 1600—2000 представників суддів¬ського корпусу всіх регіонів, рівнів та спеціалізацій за¬пропонують заповнити опитувальні листи. Їх проаналізує незалежна соціологічна організація, а статистичні дані розглядатимуться в рамках оціночного звіту.
К.Кожухару запросила фахівців ВАС, відповідальних за підвищення кваліфі¬кації суддів адміністративних судів, долучитися до підготовки анонімного опитувального листа. Також до розробки цього листа залучатимуться представники Академії суддів, ВККС та донорських організацій.
Заступник голови ВАС Михайло Цуркан зазначив, що Вищий адміністративний суд має великий досвід у проведенні семінарів і тренінгів для членів окружних та апеляційних судів.
Трудову активність працівників цієї обителі Феміди підтвердив і Михайло Смокович, мовляв, чимало суддів мають науковий ступінь, займаються науковою діяльністю і викладають в Академії суддів. Крім того, ВАС під¬готував низку видань у сфері адміністративної юстиції, серед яких перший у державі підручник «Адміністративне судочинство України».