Закон і Бізнес



1181


1-3 грудня 2014 року в місті Києві проходить методологічний семінар з інституційного розвитку Національної школи суддів України, організований у рамках українсько-канадського проекту “Освіта суддів – для економічного розвитку”. На семінарі присутні судді-викладачі, керівники відділів та представники регіональних відділень, наукові співробітники Національної школи суддів України.

Метою семінару є визначення інституційних перетворень та змін у діяльності Національної школи суддів України, необхідних для підвищення ефективності роботи установи. Ефективність нових підходів має продемонструвати запуск стандандартизованого двотижневого навчального курсу для новопризначених суддів, концептуальне вдосконалення якого теж є завданням семінару.

Допомогти в досягненні зазначених цілей має досвід Національного суддівського інституту Канади. На семінарі цей інститут представляє старший директор Джордж Томсон та директор із юридичних та освітніх питань Дональд Чіассон.

Ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук, відкриваючи семінар, відзначив його особливу актуальність. Захід дасть змогу оцінити напрацювання щодо інституційної перебудови установи, які невдовзі мають бути запроваджені.

Досвід організації, підходи до суддівської освіти та її рівень у Канаді є орієнтиром для Національної школи суддів України, – зазначив ректор. Тому погляд канадських колег на запропоновані напрямки руху вітчизняної суддівської освіти є надзвичайно цінним.

Розпочався семінар з представлення Джорджем Томсоном досвіду створення організації для професійної підготовки суддів - Національного суддівського інституту Канади.

Ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук представив доповідь щодо стану та завдань суддівської освіти в Україні. Необхідність належної організація навчального процесу, втілення нових стандартів, виклики, що стоять перед установою – все це чинники, які зумовлюють необхідність структурної реорганізації Національної школи суддів України. Ці зміни мають підвищити інституційну спроможність установи, зокрема у напрямках спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді та науково-методичного забезпечення судової системи, – наголосив ректор.

Робота семінару триває – упродовж трьох днів українці та канадці будуть обмінюватися доповідями, будуть проводити обговорення, аналіз, ділитися досвідом. Результатом мають стати рекомендацій до плану організаційних, програмних та кадрових змін у Національній школі суддів України, необхідних для успішного проведення двотижневої навчальної програми для новопризначених суддів.