Закон і Бізнес


308 суддів подали заяви про звільнення

Оскільки ВРЮ зараз не працює, то нікому внести на розгляд ВР питання про звільнення суддів


02.12.2014 09:50
2673

Станом на 1 грудня 2014 року до Вищої ради юстиції надійшло 308 заяв від українських суддів про звільнення за загальними обставинами. Йдеться про звільнення у відставку, за власним бажанням, за станом здоров’я, у зв’язку із досягненням 65 років.


За даними відділу підготовки матеріалів про звільнення суддів за загальними обставинами секретаріату Вищої  Ради юстиції, найбільше заяв (92) надійшло від суддів Донецької області, 41 заява надійшла від суддів Луганської області, 29 – від суддів Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, повідомляє «ЗіБ» з посиланням на ВРЮ.

Відповідно до пунктів 1-3, 7- 9 частини п'ятої статті 126 Конституції України,статей 3, 31 Закону України «Про Вищу раду юстиції» та Регламенту питання про внесення подань Президентові України та до Верховної Ради України про звільнення суддів з посад за загальними обставинами належить до повноважень Вищої ради юстиції. У разі звернення судді із заявою про звільнення з посади за власним бажанням Вища рада юстиції вносить подання про звільнення судді з посади до органу, який його призначив або обрав, після попереднього з'ясування дійсного волевиявлення судді, чи не має місце сторонній вплив на нього або примус. Рішення щодо пропозицій про звільнення суддів за загальними  обставинами приймається на засіданні Вищої ради юстиції більшістю голосів її членів, які брали участь у засіданні.

Керівник секретаріату ВРЮ Ольга Булка зауважила, що відповідно до положень пункту 3 Розділу II Закону України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні» з 11 квітня 2014 року повноваження членів Вищої ради юстиції, крім тих, які перебувають у цьому органі за посадою, припинено. Наразі триває процес формування нового складу Ради, який ще не завершено.

«Згідно із Законом України «Про Вищу раду юстиції» та Регламентом Вищої ради юстиції усі питання  діяльності Ради розглядаються на засіданнях цього колегіального органу шляхом голосування. У зв’язку з цим заяви суддів, що надходять на адресу Вищої ради юстиції, як і решта звернень, розглядатимуться після набуття повноважності новим складом Вищої ради юстиції та обрання Голови Вищої ради юстиції і його заступника відповідно до вимог чинного законодавства України.  Оголошення про засідання повноважного складу Ради буде  розміщено на офіційному веб-сайті Вищої ради юстиції», - пояснила О.Булка.

Також читайте: 311 суддів готуються скласти присягу.